Annons

Den vallonske ministerpresidenten Paul Magnette går bara med på ett undertecknande om Ceta-avtalet förhandlas om. Arkivbild

Bild: UNCTAD

Hoppa till artikelns andra spalt.

Vallonien: Omöjligt säga ja till Ceta

Valloniens ministerpresident Paul Magnette säger sig inte kunna ge klartecken till EU:s Kanadaavtal innan tidsfristen löper ut på fredag. Han menar att handelskommissionär Cecilia Malmstöm ignorerat den belgiska regionens oro.

Trots intensiva förhandlingar har det vallonska parlamentet inte gått med på att godkänna EU:s handelsavtal med Kanada. I förra veckan lade ledamöterna in sitt veto vilket riskerar att stoppa ett formellt undertecknande i nästa vecka.

När medlemsländernas handelsministrar träffades i går tisdag satte de torsdagens och fredagens EU-toppmöte som tidsfrist för att nå en lösning. I annat fall väntas Kanadas ställa in nästa veckas möte.

Men Valloniens ministerpresident, socialdemokraten Paul Magnette, ser inte ut att ge med sig.

Annons

– Det är omöjligt att ge vårt godkännande till på fredag även om jag är medveten om att det kommer att få politiska konsekvenser, sade Magnette, rapporterar RTBF på onsdagsmorgonen.

Magnette är irriterad på EU-kommissionen och handelskommissionär Cecilia Malmström (L) för hur frågan hanterats.

– För ett år sedan påpekade jag för kommissionär Cecilia Malmström de stora problem jag hade med detta avtal. Men under ett års tid har kommissionens attityd varit att berätta för oss att vi inte förstått klausulerna i avtalet och att det skulle räcka att förklara dem för oss igen, sade Magnette som framför allt kritiserar det investeringsskydd som ingår i avtalet.

Den vallonske ledaren säger sig dock vara redo att skriva under Ceta ”under de kommande veckorna”. Men detta kan bara ske på villkor att förhandlingarna om avtalet öppnas – något som tidigare helt avvisats av EU-kommissionen.