Europeiska rådets ordförande Donald Tusk, Kanadas premiärminister Justin Trudeau och EU-kommissionens ordförande Jena-Claude Juncker. Arkivbild.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Belgien kan inte underteckna Ceta

Den senaste tidsfristen för att ge grönt ljus till EU:s handelsavtal med Kanada kommer inte hålla.

Belgien har fått i dag måndag på sig att hitta en lösning på det vallonska vetot mot EU:s handelsavtal med Kanada som fått klartecken i övriga medlemsländer. Men både den federala regeringen och den blockerande regionregeringen i Vallonien meddelade på måndagseftermiddagen att man inte lyckats komma överens.

– Det är uppenbart att vi under de rådande förutsättningarna inte kan ge ett ja i dag, sade Paul Magnette, socialdemokratisk ministerpresident i den vallonska regeringen.

Även landets premiärminister, liberalen Charles Michel, sade vid en presskonferens på måndagseftermiddagen att förhandlingarna misslyckats och att han ska upplysa Europeiska rådets ordförande Donald Tusk om detta.

I morgon tisdag ska Tusk samtala med Michel, Europeiska rådets ordförande Jean-Claude Juncker och Kanadas premiärminister Justin Trudeau för att besluta huruvida det planerade toppmötet mellan EU och Kanada på torsdag kommer att äga rum eller ej.

Annons

Elio Di Rupo, ledare för de vallonska socialdemokraterna och tidigare belgisk premiärminister, sade tidigare på måndagen att det kommer krävas ytterligare veckor av förhandlingar innan man kan säga ja till avtalet.

I EU-parlamentet tryter tålamodet med det vallonska vetot.

– Denna ovärdiga teater som medlemsländer spelar med Ceta måste sluta. På grund av internt maktbråk har ministerpresidenten i en region tagit alla 28 EU-länder gisslan. Debatten i Vallonien har inget att göra med ämnet i fråga, sade Manfred Weber, ledare för EU-parlamentets största partigrupp, kristdemokratiska och konservativa EPP.

Han får medhåll från socialdemokratiska S&D-gruppen där de vallonska socialdemokraterna som blockerar avtalet ingår.

– Det är uppenbart att om en liten region kan hålla 500 miljoner EU-bor gisslan, oavsett om man håller med om anledningarna eller ej, finns det ett tydligt problem i beslutsprocessen, sade gruppens ledare, italienaren Gianni Pittella.

Även om förhandlingarna ser ut att ha brutit ihop väntas handelsavtalet inte skrotas utan en annan lösning sökas, rapporterar Reuters.