Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Europeiska rådets ordförande Donald Tusk, Kanadas premiärminister Justin Trudeau och EU-kommissionens ordförande Jena-Claude Juncker. Arkivbild.

Belgien kan inte underteckna Ceta

BRYSSEL 24 oktober 2016 | Kan dröja veckor

Den senaste tidsfristen för att ge grönt ljus till EU:s handelsavtal med Kanada kommer inte hålla.

Belgien har fått i dag måndag på sig att hitta en lösning på det vallonska vetot mot EU:s handelsavtal med Kanada som fått klartecken i övriga medlemsländer. Men både den federala regeringen och den blockerande regionregeringen i Vallonien meddelade på måndagseftermiddagen att man inte lyckats komma överens.

– Det är uppenbart att vi under de rådande förutsättningarna inte kan ge ett ja i dag, sade Paul Magnette, socialdemokratisk ministerpresident i den vallonska regeringen.

Även landets premiärminister, liberalen Charles Michel, sade vid en presskonferens på måndagseftermiddagen att förhandlingarna misslyckats och att han ska upplysa Europeiska rådets ordförande Donald Tusk om detta.

I morgon tisdag ska Tusk samtala med Michel, Europeiska rådets ordförande Jean-Claude Juncker och Kanadas premiärminister Justin Trudeau för att besluta huruvida det planerade toppmötet mellan EU och Kanada på torsdag kommer att äga rum eller ej.

Elio Di Rupo, ledare för de vallonska socialdemokraterna och tidigare belgisk premiärminister, sade tidigare på måndagen att det kommer krävas ytterligare veckor av förhandlingar innan man kan säga ja till avtalet.

I EU-parlamentet tryter tålamodet med det vallonska vetot.

– Denna ovärdiga teater som medlemsländer spelar med Ceta måste sluta. På grund av internt maktbråk har ministerpresidenten i en region tagit alla 28 EU-länder gisslan. Debatten i Vallonien har inget att göra med ämnet i fråga, sade Manfred Weber, ledare för EU-parlamentets största partigrupp, kristdemokratiska och konservativa EPP.

Han får medhåll från socialdemokratiska S&D-gruppen där de vallonska socialdemokraterna som blockerar avtalet ingår.

– Det är uppenbart att om en liten region kan hålla 500 miljoner EU-bor gisslan, oavsett om man håller med om anledningarna eller ej, finns det ett tydligt problem i beslutsprocessen, sade gruppens ledare, italienaren Gianni Pittella.

Även om förhandlingarna ser ut att ha brutit ihop väntas handelsavtalet inte skrotas utan en annan lösning sökas, rapporterar Reuters.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret