Det vallonska regionalparlamentets ledare, socialdemokraten Paul Magnette. Bilden är beskuren. Arkivbild.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Vallonskt veto mot Kanadaavtal

Det vallonska regionalparlamentet lägger in sitt veto mot EU:s handelsavtal med Kanada och kräver nya förhandlingar.

För att EU:s handelsavtal med Kanada, Ceta, ska bli giltigt måste bland annat det vallonska regionalparlamentet i Belgien ge det sitt godkännande.

Men parlamentsledamöterna röstade på fredagen med siffrorna 46 mot 16 för en resolution om ett nej till Ceta.

– Jag kommer inte att ge fullmakt till den federal regeringen. Garantierna är inte tillräckliga, twittrade parlamentets ledare, socialdemokraten Paul Magnette, som dock säger sig vara kompromissvillig och vill tillbaka till förhandlingsbordet med Kanada.

Annons

– Denna vägran är inte en jordfästning eller ett definitivt veto. Jag ber om nya förhandlingar men på nya grunder, sade Magnette, rapporterar Le Soir.

Beslutet väntas innebära att Belgien inte kan godkänna Ceta när medlemsländernas handelsministrar träffas 18 oktober inför EU:s toppmöte med Kanada senare i månaden. Avtalet kräver enhällighet för att kunna godkännas.

EU-kommissionens talesperson Alexander Winterstein ville på fredagen inte ge någon kommentar på beslutet annat än att man “följer debatten i medlemsländerna”.

I dag fredag väntas även de österrikiska socialdemokraterna, som är ett av två regeringspartier i landet, ta ställning till synen på Ceta.