EU-parlamentets talman har varit parlamentariker sedan 1994. Arkivbild.

Bild: EU-parlamentet

Hoppa till artikelns andra spalt.

Talman Schulz lämnar Bryssel

Den socialdemokratiske EU-veteranen Martin Schulz ska kandidera i tyska förbundsdagsvalet. Samtidigt inleds en maktkamp om vem som ska ta över efter honom.

Martin Schulz meddelade vid en extrainsatt presskonferens på torsdagsmorgonen att han inte kandiderar till en tredje mandatperiod som talman i EU-parlamentet.

– Det var inget lätt beslut, det har varit en stor ära, sade en märkbart rörd Schulz.

Han kommer att kandidera som etta på delstaten Nordrhein-Westfalens lista till nästa års tyska förbundsval. 

Det har tidigare spekulerats i att Martin Schulz vill bli tyska socialdemokratiska SPD:s kandidat till posten som förbundskansler.

Talmannen ses även som en tänkbar kandidat till att bli ny tysk utrikesminister efter Frank-Walter Steinmeier som väntas bli Tysklands näste president.

Schulz blev talman i början av 2012 har har suttit två mandatperioder på rad, vilket aldrig hänt tidigare. 

Den EU-parlamentariker som ska efterträda Schulz som talman väntas komma från den kristdemokratisk och konservativa partigruppen EPP där de svenska Moderaterna och Kristdemokraterna ingår.

EPP-ledaren Manfred Weber meddelade på torsdagen att hans partigrupp kommer att ta fram en kandidat i mitten av december. Han sade att det viktigaste är att hitta en "konsensuskandidat" som kan "bevara stabiliteten" och "förhindra att extremister få inflytande". Weber uteslöt inte att näste talman kan komma från någon annan partigrupp, men att EEP som största grupp "har ett uppdrag från väljarna".

Men den socialdemokratiska S&D-gruppens ledare, italienaren Gianni Pittella, vill inte ge upp talmansposten så lättvindigt.

– Det är nu uppenbart för oss att Martins beslut dramatiskt kommer att ändra den politiska dynamiken i EU-institutionerna. Ett högermonopol på EU-institutionerna vore oacceptabelt, sade Pittella i ett uttalande och syftade på de två andra EU-institutionerna, kommissionen och Europeiska rådet, i dag leds av högerpolitikerna Jean-Claude Juncker och Donald Tusk.

Den nuvarande mandatperioden för talmannen löper ut i mitten av januari nästa år.

Martin Schulz

Ledamot i EU-parlamentet sedan 1994

Född: 1955 i Hehlrath, Tyskland

Utbildning: Bokhandelslärling (1975–1977)

Parti: Socialdemokratiska SPD

Nuvarande uppdrag: Talman i Europaparlamentet

Tidigare politiska uppdrag: Borgmästare i Würselen, ordförande för SPD-deldistriktet i Aarchen, ledamot i SPD:s styrelse.

Tidigare arbeten: Arbetade i olika bokhandlar och förlag.