Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Liberalerna EU-parlamentariker Jasenko Selimović. Arkivbild.

Trots EU-prickning: Bestört Selimović förnekar skuld

BRYSSEL 23 november 2016

EU-parlamentarikern Jasenko Selimović respekterar domen om psykologiska trakasserier mot tidigare medarbetare.

Liberalen Jasenko Selimović varnades på tisdagskvällen av Europaparlamentet för att ha trakasserat tidigare medarbetare psykologiskt. I ett uttalande på onsdagsförmiddagen förklarar han att accepterar domen.

– Jag har med bestörtning tagit del av talman Schulz varning till mig utifrån anklagelserna från mina tidigare medarbetare i staben. Jag respekterar naturligtvis beslutet men vidhåller min oskuld, sade Selimović i ett skriftligt uttalande, men ville inte ge några ytterligare kommentarer på det inträffade.

Han säger istället att han ser ser fram emot att lägga frågan bakom sig.

– Det är för mig helt främmande att utsätta mina medarbetare för trakasserier. Det här har varit en uppslitande process för alla och jag ser nu fram emot att åter fokusera på det parlamentariska arbetet. Jag är glad över att kontoret idag fungerar utmärkt väl, sade Selimović.

Enligt uppgifter i bland annat Aftonbladet och DN ska det sedan Jasenko Selimović tillträdde som EU-parlamentariker i oktober i fjol ha förekommit stor osämja mellan ledamoten och hans dåvarande stab som han tog över efter Marit Paulsen. Efter en utredning i parlamentets etikkommitté fanns Selimović skyldig till ”psykologiska trakasserier”.

– Talmannen har beslutat att belägga herr Selimovic med straff i enlighet med artikel 166 i arbetsordningen för hans uppförande som utgör psykologiska trakasserier av hans ackrediterade assistenter i Europaparlamentet. Straffet består av en prickning, sade vice talman Ulrike Lunacek på tisdagskvällen.

En prickning är den lindrigaste formen av bestraffning enligt regelverket och får inga ekonomiska konsekvenser för ledamoten.

Att ledamöter får en bestraffning enligt artikel 166 händer då och då. Det kan röra olämpliga uttalanden i kammaren eller att en ledamot röstar åt en annan. Enligt parlamentets presstjänst är detta dock det första fallet som involverar trakasserier av assistenter.

Enligt regelverket har Selimovic två veckor på sig att överklaga beslutet.

Liberalernas partisekreterare Maria Arnholm säger till Ekot att beskedet är ”allvarligt” och att paritets etikkommitté ska granska ärendet. 

 

Arbetsordningen

 

Så lyder artikel 166 och 167 i Europaparlamentets arbetsordning.

Påföljder

1. Vid synnerligen grova fall av störande uppträdande eller försök att störa parlamentets överläggningar som står i strid med de principer som fastställs i artikel 11 kan talmannen, efter att ha hört den berörda ledamoten, fatta ett motiverat beslut om lämpliga påföljder och meddela detta beslut till den berörda ledamoten samt ordförandena för de organ, utskott och delegationer som ledamoten tillhör innan kammaren informeras om beslutet.

2. Hänsyn bör tas till om sådant uppträdande manifesterats vid enstaka eller upprepade tillfällen eller ständigt upprepas och hur allvarlig överträdelsen är, med beaktande av de riktlinjer som bifogas denna arbetsordning

3. Sådana påföljder kan bestå av en eller flera av följande åtgärder:

 

a) Prickning.

b) Indragning av dagtraktamentet under två till tio dagar.

c) Utan att det inverkar på rätten att rösta i kammaren, och under förutsättning att ordningsreglerna följs strikt, tidsbegränsad avstängning från deltagande i samtliga eller vissa av parlamentets eller något av dess organs, utskotts eller delegationers verksamhet under två till tio på varandra följande sammanträdesdagar.

d) Framläggande till talmanskonferensen, i enlighet med artikel 21, av ett förslag om avstängning eller entledigande från ett eller flera av ledamotens uppdrag inom parlamentet.

 

Artikel 167

Internt förfarande för överklagande

Senast två veckor efter att ha underrättats om den av talmannen beslutade påföljden kan den berörda ledamoten lämna in ett internt överklagande till presidiet, vilket får till följd att påföljden tills vidare inte ska tillämpas. Presidiet kan senast fyra veckor efter att överklagandet inkommit upphäva, fastställa eller reducera påföljden, utan att detta påverkar ledamotens externa överklaganderättigheter. Om presidiet inte fattar beslut inom angiven tid ska påföljden anses som ogiltig.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret