EU-parlamentets nyvalde talman Antonio Tajani.

Bild: EU-parlamentet

Hoppa till artikelns andra spalt.

Konservativ talman lovar vara opolitisk

Med valet av en ny talman hoppas svenska EU-parlamentariker att den breda vänster-högerkoalitionen i EU-parlamentet i är bruten.

Den konservative italienske EU-parlamentarikern Antonio Tajani valdes på tisdagen till ny talman framtill nästa EU-val 2019. Han lovade i ett uttalande efter omröstningen som krävde fyra omgångar att inte ”driva en politisk agenda”.

– Som EU-parlamentets talman lovar jag att vara neutral, tjäna alla européer, med fokus på saker som verkligen betyder något: säkerhet, migration och jobb, sade Tajani, tidigare EU-kommissionär och nära bundsförvant till den förre italienske premiärministern Silvio Berlusconi.

Allians mellan liberaler och kristdemokrater

Första gången på länge som det var oklart på förhand vem som skulle bli talman – tidigare har det gjorts upp av parlamentets två grupper: kristdemokratiska och konservativa EPP och socialdemokratiska S&D. Efter att liberala Alde-gruppen där svenska Liberalerna och Centerpartiet ingår lovat att stödja Tajanis kandidatur blev oddsen lägre för den konservative politikern vars främste utmanare var den socialdemokratiske landsmannen Gianni Pittella.

Hoppas på bruten koalition

Den svenska socialdemokratiska EU-parlamentarikern Marita Ulvskog beklagar resultatet men gläds åt att det tidigare samarbetet mellan högergruppen EPP och socialdemokratiska S&D nu avbrutits.

– I förlängningen hoppas jag att detta leder till en tydligare höger-vänster politik och därmed en vitalisering av det europeiska samarbetet, sade Marita Ulvskog i ett uttalande.

EU-parlamentarikern Christofer Fjellner från Moderaterna som ingår i EPP-gruppen välkomnaratt hans grupp  får ta över talmansposten efter den tidigare socialdemokratiske talmannen Martin Schulz. Han tror liksom Ulvskog att det brutna samarbetet för något gott med sig.

– EU-parlamentet har [på tisdagen] blivit av med Schulz och den dysfunktionella ”stora” koalitionen mellan EPP och S&D. En bra dag för Europa! twittrade Fjellner.

Miljöpartiet från den gröna gruppen och Vänsterpartiet från GUE/NGL-gruppen beklagar valet av högerkandidaten Tajani.

– Man ska komma ihåg att Tajani är en sällsynt dålig kandidat. Han var inblandad i den så kallade dieselgateskandalen, han är en homofob abortmotståndare och Berlusconis tidigare hantlangare, sade Malin Björk (V) i ett uttalande.

EU:s tre viktigaste institutioner – Europeiska rådet, kommissionen och parlamentet – leds nu av politiker från EPP-gruppen.