Storbritanniens premiärminister Theresa May har lovat att lämna in utträdesansökan ur EU senast i mars. Arkivbild.

Bild: Number 10

Hoppa till artikelns andra spalt.

May hotar EU – kräver frihandelsavtal

Den brittiska premiärministern vill ha ett nytt partnerskap med EU men hotar bli skatteparadis och införa tullar om medlemsländerna inte går med på kraven.

I sitt första tal om hur hon vill att Storbritanniens framtida relation till EU ska bli efter att landet lämnat unionen slog den konservativa premiärministern Theresa May fast att skilsmässan ska bli fullständig – ett så kallat hårt brexit.

– [Vi vill inte ha] ett delmedlemskap i EU eller något som lämnar oss halvt inne, halvt utanför, sade May på tisdagen inför bland annat en rad utländska ambassadörer i London.

Ingen inre marknad

Det innebär att Storbritannien inte avser vara kvar som en del av EU:s inre marknad – det största frihandelsområdet i världen. Istället vill hon förhandla fram ett frihandelsavtal EU.

– Vi vill ha den största möjliga tillgången till [den inre marknaden] genom ett nytt, omfattande, djärvt och ambitiöst frihandelsavtal, sade May som tillade att landet inte avser betala något för en sådan tillgång, något som länder som Norge gör för att kunna handla på EU:s inre marknad.

Inget avtal bättre än ett dåligt

Om hon inte får som hon vill – om vissa EU-länder ”straffar Storbritannien” – hotar hon att sänka bolagsskatter, höja tullar för europeiska varor och begränsa tillgången till den brittiska finansmarknaden.

– [Att straffa Storbritannien för att landet lämnar EU] vore ett olyckligt självskadebeteende för Europas länder. Inget avtal är bättre än ett dåligt avtal, slog May fast.

– Jag tror inte att EU:s ledare på allvar kommer att säga till tyska exportörer, franska lantbrukare, spanska fiskare, unga arbetslösa i euroländerna och miljoner andra att de vill göra dem fattigare bara för att straffa Storbritannien och ta hem en politisk poäng, sade May som dock räknade med att förhandlingarna kommer att bli ”framgångsrika”.

Tolv viktiga mål

May listade tolv mål inför utträdesförhandlingarna som väntas inledas under våren. Hon uttryckte även önskan om att få ett övergångsavtal så att utträdet blir ”smidigt och välordnat” samt att ingå i en ny tullunion med EU.

Theresa May lovade även att de två kamrarna i det brittiska parlamentet ska få rösta om den framtida överenskommelsen mellan Storbritannien och EU innan utträdet träder i kraft. En sådan överenskommelse vill hon ha klart inom de två åren som utträdet ska förhandlas fram.

I dagarna väntas även Storbritanniens högsta domstol ge besked om huruvida det är landets regering eller parlament som har rätten att utlösa utträdesmekanismen.