Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Storbritanniens premiärminister Theresa May. Arkivbild.

Brittiska brexitplaner preciseras

BRYSSEL 2 februari 2017 | Mer försonande ton

Den brittiska regeringen ger sin hittills tydligaste syn på en tillvaro utanför EU.

Den brittiska regeringen publicerade på torsdagen ett 75-sidigt dokument där den redogör för sina mål inför de kommande utträdesförhandlingarna om ska ta landet ut ur EU. Det är den första längre och mer detaljerade beskrivningen av hur den konservativa regeringen ser Storbritanniens framtid utanför unionen.

Publiceringen kom efter att det brittiska underhuset på onsdagen med siffrorna 498 mot 114 röstade för ett lagförslag att ge regeringen rätt att lämna in utträdesansökan ur EU.

Dokumentet bygger vidare på de tolv mål som premiärminister Theresa May lade fram för drygt två veckor sedan. Men tonen är mer försonande än de hot som May riktade mot övriga EU-länder om de inte går britterna till mötes.

– Jag kan inte säga det för tydligt: Vi vill att EU lyckas politiskt och ekonomiskt. Så vi närmar oss de kommande förhandlingarna med välvilja och arbetar för ett resultat av ömsesidig nytta, sade den brittiske brexitiministern David Davis i samband med att dokumentet presenterades.

”Ömsesidigt fördelaktigt”

Regeringen radar i dokumentet upp siffror och grafer för att visa att EU och Storbritannien i dag har ett stort utbyte av varandra inom bland annat finans-, varu- och tjänstehandel, jordbruk, fiske, transport och energi. Detta, argumenterar den brittiska regeringen, borgar för så ”ömsesidigt fördelaktiga” framtida avtal som möjligt.

Pappret innehåller inga större nyheter utöver det som tidigt meddelats men regeringen redogör i större detalj för hur den vill att förhandlingarna ska föras och vart de ska leda. 

Bland annat vill britterna ha en mekanism för att lösa tvister mellan EU och London. En sådan mekanism kan enligt dokumentet likna de som finns i internationella handelsavtal.

Övergångsregler

Regeringen vill att Storbritanniens framtida avtal med EU ska vara klara efter de två åren som utträdesklausuler ger utträdesförhandlingarna. Den  framhäver att det kan bli aktuellt med övergångsregler efter att de formella förhandlingarna är avklarade. EU-kommissionens chefsförhandlare Michel Barnier och andra ledande EU-politiker har dock slagit fast att utträdeshandlingarna måste göras klart innan framtida avtal kan slutas.

Theresa May väntas redan i början av mars lämna in utträdesansökan.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret