Storbritanniens premiärminister Theresa May. Arkivbild.

Storbritanniens premiärminister Theresa May. Arkivbild.

Bild: Number 10

Brittiska brexitplaner preciseras

Den brittiska regeringen ger sin hittills tydligaste syn på en tillvaro utanför EU.

Den brittiska regeringen publicerade på torsdagen ett 75-sidigt dokument där den redogör för sina mål inför de kommande utträdesförhandlingarna om ska ta landet ut ur EU. Det är den första längre och mer detaljerade beskrivningen av hur den konservativa regeringen ser Storbritanniens framtid utanför unionen.

Publiceringen kom efter att det brittiska underhuset på onsdagen med siffrorna 498 mot 114 röstade för ett lagförslag att ge regeringen rätt att lämna in utträdesansökan ur EU.

Dokumentet bygger vidare på de tolv mål som premiärminister Theresa May lade fram för drygt två veckor sedan. Men tonen är mer försonande än de hot som May riktade mot övriga EU-länder om de inte går britterna till mötes.

– Jag kan inte säga det för tydligt: Vi vill att EU lyckas politiskt och ekonomiskt. Så vi närmar oss de kommande förhandlingarna med välvilja och arbetar för ett resultat av ömsesidig nytta, sade den brittiske brexitiministern David Davis i samband med att dokumentet presenterades.

”Ömsesidigt fördelaktigt”

Regeringen radar i dokumentet upp siffror och grafer för att visa att EU och Storbritannien i dag har ett stort utbyte av varandra inom bland annat finans-, varu- och tjänstehandel, jordbruk, fiske, transport och energi. Detta, argumenterar den brittiska regeringen, borgar för så ”ömsesidigt fördelaktiga” framtida avtal som möjligt.

Pappret innehåller inga större nyheter utöver det som tidigt meddelats men regeringen redogör i större detalj för hur den vill att förhandlingarna ska föras och vart de ska leda. 

Bland annat vill britterna ha en mekanism för att lösa tvister mellan EU och London. En sådan mekanism kan enligt dokumentet likna de som finns i internationella handelsavtal.

Övergångsregler

Regeringen vill att Storbritanniens framtida avtal med EU ska vara klara efter de två åren som utträdesklausuler ger utträdesförhandlingarna. Den  framhäver att det kan bli aktuellt med övergångsregler efter att de formella förhandlingarna är avklarade. EU-kommissionens chefsförhandlare Michel Barnier och andra ledande EU-politiker har dock slagit fast att utträdeshandlingarna måste göras klart innan framtida avtal kan slutas.

Theresa May väntas redan i början av mars lämna in utträdesansökan.