Storbritanniens brexitminister David Davis under tisdagens besök i Stockholm.

Storbritanniens brexitminister David Davis under tisdagens besök i Stockholm.

Bild: Anders Selnes

Sverige och Storbritannien oense om brexit

Sverige och Storbritannien har olika syn på förutsättningarna för de brittiska utträdesförhandlingarna ur EU.

Den brittiske konservative brexitministern David Davis besökte på tisdagen Sverige och EU- och handelsminister Ann Linde (S) för att diskutera förberedelserna inför förhandlingarna som ska ta Storbritannien ur EU. Men de två tolkar utträdesklausulen artikel 50 i EU-fördraget på helt motsatt sätt.

I artikeln står att det utträdande landet och EU ska förhandla fram ett avtal ”där villkoren för dess utträde fastställs, med beaktande av dess framtida förbindelser med unionen”. EU-minister Linde, liksom de flesta i EU, tolkar detta som att utträdesförhandlingarna först ska avhandlas under de två år som förhandlingarna ska pågå och först därefter förhandla om framtid relationer såsom handelsavtal.

– Det är bara att titta på hur reglerna ser ut. Man kan inte förhandla frihandelsavtal förrän man har lämnat. Det är det som gäller, sade Linde efter mötet.

Brexitminister Davis gör den motsatta tolkningen.

– Man måste förhandla dem samtidigt annars går det inte. Enligt oss är det den mest praktiska sättet, sade David Davis.

Ann Linde invände även mot den brittiska begäran att få ingå i vissa EU-samarbeten även när landet lämnat unionen. Enligt Davis rör det sig som samarbeten inom bland annat säkerhet, migration och terrorismbekämpning.

– EU kommer inte att gå med på att man bara betala för just de små delar där man är med. Sverige bidrar till hela jordbrukspolitiken trots att vi egentligen inte tycker att det är bra, sen får vi väldigt många saker som vi tycker är bra, sade Ann Linde.

Ansökan i slutet av mars

Den brittiska premiärministern Theresa May har lovat att lämna in utträdesansökan senast i slutet av mars. Men det har spekulerats i att ansökan kan komma redan inför det ordinarie EU-toppmötet 9-10 mars. Detta avvisades dock av Davis som sade att den ursprungliga tidsplanen fortfarande gäller.

– Jag är säker på att vi gör det enligt vår tidtabell, men inte nödvändigtvis innan [EU-toppmötet i början av mars], sade den brittiske ministern som tillade att de avslutande diskussionerna i det brittiska överhuset väntas bli klara i mitten av mars.

Efter att artikel 50 utlösts måste EU-kommissionen och dess chefsförhandlare Michel Barnier får ett mandat av medlemsländernas stats- och regeringschefer på ett toppmöte. När detta toppmöte ska äga rum, om det blir ett extrainsatt eller om det avhandlas på ett av de ordinarie, är dock enligt Ann Linde ännu oklart. Hon tror dock på en enad EU-front gentemot Storbritannien i förhandlingarna.

– Ni kommer att se oss förenade bakom Barnier, sade Linde till Davis.

Oklar framtid för svenskar i Storbritannien

En av de första frågorna som både David Davis och Ann Linde vill att förhandlarna ska ta sig an är framtiden för de EU-medborgare som bor i Storbritannien och de britter som bor i andra EU-länder.

– Jag hoppas att de som redan är där kommer att få en bra möjlighet att vara kvar, sade Linde som tillade att det i framtiden inte kommer att bli lika lätt för EU-medborgare att bo och arbeta i Storbritannien.