Annons

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk hoppas bli omvald i veckan. Arkivbild.

Bild: Europeiska unionens råd

Hoppa till artikelns andra spalt.

Öppen personstrid inför EU-toppmöte

Vid veckans EU-toppmöte ser en ledarstrid mellan Polen och övriga medlemsländer ut att blossa upp.

På torsdag och fredag samlas stats- och regeringschefer från medlemsländerna i Bryssel för årets andra EU-toppmöte. De ska bland annat diskutera den årliga granskningen av medlemsländernas ekonomier och läget för unionens handelsavtal.

Ledarna väntas vilja snabba på EU:s frihandelsavtal med Japan och ”intensifiera pågående förhandlingar med andra handelspartner” samtidigt som man ”tar medborgarnas oro i beaktande” som det heter i ett utkast till slutsatser.

Även flyktingkrisen, försvar och den senaste händelseutvecklingen på Västra balkan ska diskuteras. Inga beslut väntas dock på dessa områden.

Tusk utmanas

Under toppmötet väntas även dess ordförande väljas för en ny mandatperiod. I dag leds Europeiska rådet av den polske liberalkonservative förre premiärministern Donald Tusk. Men landets nuvarande nationalkonservativa regering vill inte se Tusk få förnyat mandat. Istället har regeringen nominerat den okände EU-parlamentarikern Jacek Saryusz-Wolski.

Saryusz-Wolski tillhör Tusks parti Medborgarplattformen men har distanserat sig och accepterat den polska regeringens nominering. Dock ställer sig varken Medborgarplattformen eller den europeiska partigruppen EPP bakom parlamentarikern, uppger Politico.

– Detta är en påhittad kandidatur. [Den polska] regeringen vet mycket väl att det inte kan accepteras. Detta är en intern polsk strid, sade Andrzej Halicki, som ingår i Medborgarplattformens partistyrelse.

Det maltesiska ordförandeskapet ska enligt Politico fått i uppdrag att höra med övriga medlemsländer om det finns tillräckligt stöd för att ge Tusk förnyat förtroende. Enligt reglerna kan inget enskilt land blockera en kandidat om denna stöds av en kvalificerad majoritet medlemsländer.

Framtidsdiskussionen fortsätter

På fredagen deltar inte den brittiska premiärministern Theresa May Bryssel medan de övriga 27 regeringscheferna fortsätter med ett informellt toppmöte. Där ska de fortsätta diskutera förberedelserna inför EU-toppmötet 25 mars i Rom där en ny framtidsvision för unionen ska presenteras.

I går måndag träffades ledarna för Tyskland, Frankrike, Italien och Spanien i Versailles för ett minitoppmöte inför diskussionerna om unionens framtid. De enades kring visionen om ett EU i flera hastigheter – att medlemsländerna ska få välja inom vilka områden man vill fördjupa sig utan att alla måste vara med

– Jag förespråkar nya former av samarbeten. [Villiga medlemsländer kan gå] längre i områden som försvar, fördjupning av valutasamarbetet, samordning av skatter och välfärd eller kultur- och ungdomsfrågor, sade den franske presidenten François Hollande efter mötet, rapporterar Le Parisien.