Storbritanniens premiärminister Theresa May träffar sin spanske motsvarighet Mariano Rajoy. Arkivbild.

Bild: Number 10

Hoppa till artikelns andra spalt.

Brittisk krigsretorik mot Spanien

En tidigare konservativ partiledare i Storbritannien är övertygad om att landet kan gå i krig för att försvara Gibraltar.

I förra veckan presenterade Europeiska rådets ordförande Donald Tusk sitt förslag på EU:s riktlinjer i förhandlingarna om ett brittiskt utträde ur unionen.

En av punkterna går ut på att Storbritannien, när det lämnat EU, inte kan sluta ett framtid avtal med EU som rör Gibraltar utan spanskt godkännande. Spanien har länge ifrågasatt det brittiska styret av territoriet.

I helgen gick debatten i Storbritannien het i frågan. Kanske längst gick den tidigare Toryledaren och parlamentsledamoten Michael Howard som drog paralleller till Falklandskriget 1982.

– För 35 år sedan i denna vecka skickade en annan kvinnlig premiärminister [Margaret Thatcher] en insatsstyrka över halva världen för att försvara friheten för en annan liten grupp av britter mot ett annat spanskspråkigt land och jag är helt säker på att vår nuvarande premiärminister kommer att visa samma beslutsamhet i att bistå Gibraltars folk, sade Howard till Sky News.

Storbritanniens nuvarande försvarsminister Michael Fallon sade till BBC på söndagen att landet kommer försvara Gibraltar ”hela vägen”.

Spansk strategi tar form

I Spanien har ledarna från konservativa regeringspartiet Partido Popular, socialdemokratiska PSOE och liberala Ciudadaos enats om en gemensam strategi om Gibraltar efter att Storbritannien lämnat EU, rapporterar El País.

– Nu med brexit finns en möjlighet att förhandla med Storbritannien utifrån en mycket god utgångspunkt […] om en av de känsligaste frågorna för Spanien, Gibraltar, sade den spanske EU-parlamentarikern Ramón Jáuregui från PSOE till tidningen.

Gibraltar vill förbli brittiskt

Fabian Picardo, regeringschef i Gibraltar, kritiserade den spanska regeringen för att ha ”manipulerat” förhandlingsriktlinjerna för sitt eget ”trångsynta politiska intresse”.

– Gibraltar är inte ett förhandlingsobjekt. Gibraltar tillhör Gibraltarborna och vi vill förbli brittiska. Brexit är redan tillräckligt komplicerat utan att Spanien ska behöva göra det ännu mer komplicerat, sade Picardo enligt BBC.

Spaniens konservative premiärminister Mariano Rajoy sade i höstas att Gibraltar måste lämna EU såvida Storbritannien inte går med på delat styre med Spanien. En överväldigande majoritet av invånarna i Gibraltar röstade för att vara kvar i EU vid fjolårets brittiska folkomröstning.