Storbritanniens premiärminister Theresa May. Arkivbild.

Bild: Number 10

Hoppa till artikelns andra spalt.

Brittiska regeringen utlyser nyval

Den brittiska premiärministern Theresa May har kallat till nyval.

Det blir nyval i Storbritannien den 8 juni. Det beskedet gav May på tisdagen.

– Jag har dragit slutsatsen att det enda sättet att garantera visshet och säkerhet under de kommande åren är att hålla detta val, sade May som tillade att hon motvilligt utlyser nyvalet.

Hennes konservativa Tory-party leder klart i de senaste opinionsmätningarna.

Som skäl anger Theresa May att oppositionen i parlamentet men även krafter inom hennes egen parti på olika sätt motsätter sig regeringens planer på hur Storbritannien ska lämna EU. Men hon inte är beredd att tillåta sina motståndare att äventyra brexitförhandlingarna, därför kallar hon till nyval.

Annons

– Om det inte blir ett val nu kommer maktspelet att fortsätta, sade May, rapporterar The Guardian.

Socialdemokratiska Labours ledare Jeremy Corbyn välkomnar beslutet.

– Labour kommer att erbjuda landet ett effektivt alternativ till en regering som misslyckats att bygga upp ekonomin, har skapat försämrad levnadsstandar och gjort skadliga nedskärningar i skolor och sjukvård, sade Corbyn i ett uttalande.

Ledaren för Liberaldemokraterna Tim Farron menar att nyvalet är en möjlighet att styra bort landet från att helt klippa banden med EU när landet lämnar.

– Om man vill undvika ett katastrofalt hårt brexit. Om man vill hålla kvar Storbritannien på den inre marknaden. Om man vill att Storbritannien ska vara öppet, tolerant och enat är detta din chans, sade Farron.

För att utlysa nyval krävs två tredjedelar av rösterna i underhuset vilket May med Corbyns stöd har. Den omröstningen äger rum på onsdag.