Annons

Den brittiske EU-parlamentarikern Nigel Farage kallar övriga parlamentariker hämndlystna och nedriga för deras inställning till brexitförhandlingarna. Arkivbild.

Bild: EU-parlamentet

Hoppa till artikelns andra spalt.

Europaparlaments beska brexitbesked: Inget kan bli bättre

EU-parlamentet ställer sina krav inför brexitförhandlingarna.

Europaparlamentet antog på onsdagen som första EU-institution sina formella krav inför de kommande förhandlingarna som ska ta Storbritannien ur unionen.

– EU-parlamentets roll är viktigare än någonsin. Ni måste granska och godkänna det slutliga avtalet, sade EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker under en inledande debatt i parlamentet i Strasbourg på förmiddagen.

Gemensam linje

Med en resolution, som stöddes av 516 mot 133 ledamöter, satte parlamentarikerna tonen och sina krav för att de ska ge sitt godkännande.

Ledarna för de största politiska grupperna höll en gemensam linje. För dem är den viktigaste frågan medborgarna – att framtiden för de britter som bor i andra EU-länder och EU-medborgare i Storbritannien säkras. De driver även principen att ett EU-medlemskap på alla områden måste vara bättre än att inte vara med.

– Vi kommer inte att ge vårt medgivande om villkoren i resolutionen inte respekteras, sade socialdemokratiska S&D-gruppens ledare Gianni Pittella.

"Omöjliga krav"

Den brittiske nationalistiske EU-parlamentarikern Nigel Farage vars politiska karriär helt bygger på brexit ansåg att EU:s svar på utträdet var förutsägbart.

– Ni har redan ställt en rad krav som inte bara är oresonliga utan i vissa fall klart omöjliga för Storbritannien att uppfylla, sade Farage som pekade på kravet att landet måste betala för det som man tidigare utlovat till EU, en summa som beräknas uppgå till 600 miljarder kronor och att Storbritannien inte får förhandla fram nya handelsavtal så länge landet är medlem.

– Ni har visat er hämndlystna och nedriga, sade Farage.

I parlamentsdebatten deltog även EU:s chefsförhandlare Michel Barnier som sade att man inte försöker straffa Storbritannien. Men att förhandlingarna måste ske i rätt ordning – först klara ut själva utträdet, sedan Storbritanniens framtida relation till EU.

– Vi föreslår inte detta för att vara taktiska eller skapa svårigheter för Storbritannien. Tvärtom är det en grundläggande förutsättning för att maximera möjligheterna att nå ett avtal tillsammans inom två år. Det är vår bästa chans att bygga förtroende, sade Barnier.

EU-parlamentets krav överensstämmer i stora drag med dem som Europeiska rådets ordförande Donald Tusk i förra veckan föreslog.

Nästa steg i arbetet med det brittiska EU-utträdet är att de 27 kvarvarande stats- och regeringscheferna vid ett toppmöte 29 april enas om riktlinjerna i förhandlingarna.