Annons

Statsminister Stefan Löfven (S) gav på tisdagen sin EU-vision. Det konkurrenskraftiga och sociala Europa.

Statsminister Stefan Löfven (S) gav på tisdagen sin EU-vision. Det konkurrenskraftiga och sociala Europa.

Bild: Anders Selnes

Löfvens vision: Så kan EU minska arbetslöshet och otrygghet

Statsminister Stefan Löfven vill se ett konkurrenskraftigt och socialt Europa som till vissa delar liknar Sverige. Han hoppas att de borgerliga kommer med.

– Jag vill ha ett konkurrenskraftigt EU och ett socialt Europa, sade statsminister Stefan Löfven (S) när Europaportalen på tisdagen frågade honom om hans EU-vision.

Han påpekade att han har drivit frågan om ett socialt EU tillsammans med EU-kommissionens ordförande, kristdemokraten Jean-Claude Juncker, och att det också kommer att dominera EU-toppmötet i Göteborg i november.

Varför är det sociala Europa viktigt för dig?

– Människor måste känna att det finns en social trygghet på arbetsmarknaden. Om vi inte har det blir vi svagare. Det är så Sverige är uppbyggt och då är det viktigt att ha det i EU också, sade Stefan Löfven och lyfte fram vad han anser vara ett mycket tydligt problem med den globala ekonomin där för många människor känner sig otrygga.

– Har vi för många som känner den otryggheten då är det för många som också kommer att vara emot en globalisering, sade Löfven.

Annons

Kan EU fixa sysselsättningen?

– Ja vi har en större möjlighet tillsammans. Det är min bestämda uppfattning. Om vi har en stark gemensam marknad så är möjligheten betydligt större tillsammans än om vi ska göra det här ensamma. Vi kan sluta handelsavtal med exempelvis Kanada och vi kan säkert göra fler investeringar tillsammans i infrastruktur och i utbildning, sade Löfven.

I förra veckan avvisade oppositionsledaren Anna Kinberg Batra (M) idén om en social pelare i EU, något som EU-kommissionen väntas föreslår senare i april. Stefan Löfven ser däremot fram mot att förslaget läggs och ”hoppas att de borgerliga kommer med”.

– Men [en social pelare] innebär inte, det vill jag vara tydlig med, att Bryssel helt plötsligt ska få fatta en massa beslut om vår arbetsmarknadspolitik. Däremot innebär en social pelare att vi tillsammans [i EU] funderar över hur människor får tillträde på arbetsmarknaden, hur arbetsvillkoren ser ut och hur de övriga sociala villkoren ser ut för människorna i medlemsländerna, sade Stefan Löfven och betonade att Sveriges riksdag kommer att bestämma hur de nya gemensamma målen ska uppnås.