Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Storbritanniens premiärminister Theresa May vid förra veckans möte med EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker.

Brysselläcka blottlägger brittiska brexitbekymmer

BRYSSEL 2 maj 2017 | ”Kan inte bli en framgång”

EU-kommissionens ordförande är allt mer skeptisk inför Storbritanniens syn på brexitförhandlingarna.

I förra veckan träffade EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker Storbritanniens premiärminister Theresa May för att diskutera de kommande brexitförhandlingarna. Den tyska tidningen Frankfurter Allgemeine Zeitung har med hänvisning till en på mötet närvarande EU-kommissionstjänsteman redogjort för innehållet.

– Jag lämnar [den brittiska premiärministern] tiofalt skeptiskare än när var tidigare, ska Juncker ha sagt till May.

May ska enligt tidningen ha haft orealistiska föreställningar om hur förhandlingarna kommer fortlöpa och inte visat prov på kompromissvilja. Kommissionstjänstemannen gör bedömningen att risken att förhandlingarna bryter samman är större än femtio procent.

Enligt redogörelsen var den brittiska premiärministern av åsikten att landet inte behöver betala de åtaganden till EU som man gjort som medlemsland, en summa som kommissionen beräknar uppgår till motsvarande 600 miljarder kronor.

Den brittiske brexitministern David Davis, som också deltog i mötet, ska ha brutit in och påpekat att EU inte kan tvinga Storbritannien att betala när landet lämnar unionen och EU-domstolen. Juncker svarade med att viljan hos övriga medlemsländer att sluta ett handelsavtal med Storbritannien skulle avta.

Kommissionstjänstemannen berättar vidare att Juncker ska ha hivat fram två tjocka luntor – Kroatiens EU-medlemskapsavtal och EU:s handelsavtal med Kanada, tillsammans sex kilo tunga – för att visa för May hur tekniskt komplicerade brexitförhandlingarna kommer bli. Hennes önskan att hålla förhandlingarna helt hemliga avvisades.

– Låt oss göra brexit till en framgång, lär May ha sagt varpå Juncker svarat att så inte kan bli fallet.

”May blev överraskad. Förmodligen hade ingen tidigare klargjort detta för henne så tydligt”, skriver den tyska tidningen.

Efter mötet ringde Juncker till den tyska förbundskanslern Angela Merkel som höll på att förbereda sitt tal i förbundsdagen inför lördagens EU-toppmöte. Juncker förklarade att May lever i en annan galax. Samtalet ska ha fått Merkel att ändra sitt tal och lägga in att ”en del britter fortfarande har illusioner om att de efter Brexit kan behålla samma rättigheter och till och med få bättre villkor än de 27 medlemsländerna. Det är bara slöseri med tid”.

En talesperson för Theresa May sade efter mötet att det varit ”konstruktivt” och ”nyttigt”.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret