Storbritanniens premiärminister Theresa May vid förra veckans möte med EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker.

Bild: Number 10

Hoppa till artikelns andra spalt.

Brysselläcka blottlägger brittiska brexitbekymmer

EU-kommissionens ordförande är allt mer skeptisk inför Storbritanniens syn på brexitförhandlingarna.

I förra veckan träffade EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker Storbritanniens premiärminister Theresa May för att diskutera de kommande brexitförhandlingarna. Den tyska tidningen Frankfurter Allgemeine Zeitung har med hänvisning till en på mötet närvarande EU-kommissionstjänsteman redogjort för innehållet.

– Jag lämnar [den brittiska premiärministern] tiofalt skeptiskare än när var tidigare, ska Juncker ha sagt till May.

May ska enligt tidningen ha haft orealistiska föreställningar om hur förhandlingarna kommer fortlöpa och inte visat prov på kompromissvilja. Kommissionstjänstemannen gör bedömningen att risken att förhandlingarna bryter samman är större än femtio procent.

Enligt redogörelsen var den brittiska premiärministern av åsikten att landet inte behöver betala de åtaganden till EU som man gjort som medlemsland, en summa som kommissionen beräknar uppgår till motsvarande 600 miljarder kronor.

Den brittiske brexitministern David Davis, som också deltog i mötet, ska ha brutit in och påpekat att EU inte kan tvinga Storbritannien att betala när landet lämnar unionen och EU-domstolen. Juncker svarade med att viljan hos övriga medlemsländer att sluta ett handelsavtal med Storbritannien skulle avta.

Kommissionstjänstemannen berättar vidare att Juncker ska ha hivat fram två tjocka luntor – Kroatiens EU-medlemskapsavtal och EU:s handelsavtal med Kanada, tillsammans sex kilo tunga – för att visa för May hur tekniskt komplicerade brexitförhandlingarna kommer bli. Hennes önskan att hålla förhandlingarna helt hemliga avvisades.

– Låt oss göra brexit till en framgång, lär May ha sagt varpå Juncker svarat att så inte kan bli fallet.

”May blev överraskad. Förmodligen hade ingen tidigare klargjort detta för henne så tydligt”, skriver den tyska tidningen.

Efter mötet ringde Juncker till den tyska förbundskanslern Angela Merkel som höll på att förbereda sitt tal i förbundsdagen inför lördagens EU-toppmöte. Juncker förklarade att May lever i en annan galax. Samtalet ska ha fått Merkel att ändra sitt tal och lägga in att ”en del britter fortfarande har illusioner om att de efter Brexit kan behålla samma rättigheter och till och med få bättre villkor än de 27 medlemsländerna. Det är bara slöseri med tid”.

En talesperson för Theresa May sade efter mötet att det varit ”konstruktivt” och ”nyttigt”.