Annons

Sveriges ID-kontroller mot Danmark ska slopas natten till torsdag. Arkivbild.

Bild: News Oresund

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU-kommissionen vill avskaffa inre gränskontroller

Fem Schengenländer har ett halvår på sig att fasa ut gränskontroller. Men i Danmark, Tyskland och Österrike kritiseras beslutet.

Med anledning av flyktingkrisen har fem Schengenländer inklusive Sverige haft inre gränskontroller för att hindra personer att ta sig in olagligt. EU:s migrationskommissionär, den konservative greken Dimitris Avramopoulos, rekommenderade på tisdagen att kontrollerna bör upphöra inom ett halvår.

– Tiden är kommen för att ta det sista konkreta steget för en gradvis återgång till ett normalt fungerande Schengen. Från en rättsligt utgångspunkt är det omöjligt att få en ytterligare förlängning, sade Avramopoulos som pekade på att länderna redan fått förlänga dem två gånger.

Förespråkar stickkontroller

För att förhindra att migranter tar sig in i länderna utan rätt till det föreslår kommissionen att de istället utför regelbundna poliskontroller i gränsområdena såsom fordonsröntgen och kameraövervakning. Kommissionen anser att sådana kontroller är mer effektiva än de nuvarande gränskontrollerna. Medlemsländerna föreslås också öka det polisiär samarbetet med exempelvis gemensamma polispatruller i gränsområden.

Att kontrollerna förlängs en sista gång motiverar Avramopoulos med att EU:s kust- och gränsbevakning ännu inte är helt på plats och att det fortfarande finns många, runt 60 000, migranter i Grekland som kan komma att söka sig till andra EU-länder.

Den svenska regeringen meddelade på tisdagen att ID-kontrollerna mot Danmark ska tas bort natten till torsdag. Samtidigt ökar Sverige gränskontrollen med kameraövervakning och röntgen av fordon.

”Självklart är regeringen fullt beredd att snabbt återinföra ID-kontrollerna om det skulle behövas. Vi står i nära dialog med våra myndigheter för att kontrollera detta”, heter det i ett uttalande från regeringen.

Tre länder vill fortsätta kontrollera

Österrikes konservative inrikesminister Wolfgang Sobotka har tidigare krävt att gränskontrollerna blir kvar på obestämd tid. Även i den tyska delstaten Bayern, där Tysklands gränskontroller finns, har inrikesminister Joachim Herrmann sagt att kontrollerna ska vara kvar, åtminstone till årsskiftet.

– Om vi skulle avskaffa dem vore det en signal till hela världen om att Tyskland åter är öppet. Gränskontrollerna måste vi behålla tills det finns ett fungerande skydd vid EU:s yttre gränser, sade Herrmann till Bild förra söndagen.

Danmarks liberala utlännings- och integrationsminister Inger Støjberg har samma inställning.

– Vi lyssnar på kommissionen men vi lever också i den verkliga världen. Och jag ser inte framför mig att vi kommer att upphäva gränskontrollerna med detsamma. Vi ska ha gränskontrollerna precis så länge som det är nödvändigt, sade Støjberg till DR.

Den norska regeringen ska i nästa vecka ta beslut huruvida landet ska förlänga gränskontrollerna när de nuvarande löper ut i maj.

– Vi noterar EU-kommissionens rekommendation, sade den norske justitieministern Per-Willy Amundsen, rapporterar Aftenposten.