Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Rysslands president Vladimir Putin och Frankrikes president Emmanuel Macron.

Kraftfull Macron markerade mot irriterad Putin

BRYSSEL 30 maj 2017 | ”Extremt uppriktigt och direkt”

Trots stora motsättningar söker den ryske och franske presidenten nya sätt att närma sig varandra.

Frankrikes president Emmanuel Macron tog på måndagen emot sin ryske motsvarighet Vladimir Putin i Versailles utanför Paris. Macron beskrev mötet som ”extremt uppriktigt och direkt”.

I vårens franska presidentvalskampanj ställde sig Putin på Macrons motståndare, högerextremisten Marine Le Pens sida. Vid den efterföljande presskonferensen kritiserade Macron öppet rysk statskontrollerad medias inblandning i valkampanjen.

– När pressorgan sprider vanärande osanningar är de inte längre journalister, det är påtryckningsorgan. Russia Today och Sputnik var påtryckningsorgan under denna kampanj som vid ett flertal tillfällen skapade osanningar, sade Macron inför en synbart irriterad Putin.

Macron lyfte även frågan om homosexuellas rättigheter i den ryska delrepubliken Tjetjenien där under de senaste veckorna pågått gripanden och tortyr av homosexuella.

– President Putin har uppgett att han har vidtagit flera initiativ för HBTQ-personer i Tjetjenien med åtgärder som syftar till att fastställa hela sanningen i de lokala myndigheternas agerande och ta itu med de känsligaste ämnen, sade Macron.

Måndagens möte sammanföll med att Frankrike tog emot HBTQ-personer från Tjetjenien för att ge dem internationellt skydd.

Den franske presidenten yttrade sig även kritiskt om Syrien.

– Från vår sida finns det en tydlig gräns. All användning av kemiska vapen kommer att bli föremål för vedergällning och omedelbart svar, i var fall från Frankrike, sade Macron.

Under Macrons företrädare François Hollande var läget mellan Frankrike och Ryssland spänt. I höstas ställde Putin in ett möte med Hollande på grund av osämjan. Men Putin och Macron lovade trots motsättningarna att försöka återupprätta en relation.

– Vi delar har meningsskiljaktigheter men vi har åtminstone tagit upp dem, sade Macron.

De båda länderna ska försöka närma sig varandra genom gemensam terroristbekämpning.

– Den franske presidenten har föreslaget att sätta upp en arbetsgrupp så att experter kan träffas i Paris och Moskva, sade Putin.

De ska även återstarta samtalen om Ukraina. Redan i dag tisdag träffas de vice utrikesministrarna för Ryssland, Frankrike, Tyskland och Ukraina för att diskutera läget. Putin invände dock mot de sanktioner som EU har mot Ryssland och menade att de inte gör något för att ”ordna upp den ukrainska krisen”.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret