Ökat stöd för Macron

Inför nästa månads parlamentsval ökar stödet för president Emmanuel Macrons liberala rörelse.

Macrons mittenrörelse En marche och det liberala samarbetspartiet MoDem skulle får 32 procent av rösterna i det franska parlamentsvalets första omgång 11 juni. Det visar en stor opinionsundersökning som genomförts i veckan. Efter Macrons seger i presidentvalet 7 maj har stödet ökat för hans rörelse.

Näst störst stöd får konservativa Les Républicains och högerextrema Nationella fronten med 19 procent vardera. Socialdemokraterna har i det närmaste kollapsat och stöds endast av sex procent.

På onsdagen presenterade även Macron sin regering som består av politiker från de flesta stora franska partier men även av oberoende personer från näringslivet och civilsamhället. Regeringen har 18 ministrar och fyra statssekreterare varav hälften är kvinnor.

I regeringen finns åtminstone två som talar tyska, en belgare, en bloggare och en förläggare. I fransk media får den nya regeringen över lag goda betyg för sin förnyelse av landets politik. 

”Känslan av förnyelse kommer från faktumet att en sådan mångfald aldrig har skådats i en regering. I denna regering finns även många personer som tycker väldigt olika i viktiga frågor”, skriver Nicolas Chapuis, politisk chef på franska tidningen Le Monde.

I dag torsdag träffas den nya regeringen för första gången. Regeringens första uppdrag blir en lag om att undvika intressekonflikter i politiken. Lagen är en reaktion på turerna kring den konservative presidentkandidaten François Fillon och dennes anställning av sin fru och barn utan att de ska ha utfört något arbete. Den första större frågan som den nya regeringen ska ta sig an är reformer av den franska arbetsmarknaden.

Den nya franska regeringen

Premiärminister: Édouard Philippe (konservativ): Borgmästare i Le Havre. Talar tyska.

Inrikesminister: Gérard Collomb (socialdemokrat). Tidigare borgmästare i Lyon och en tidig anhängare till Macron.

Finansminister: Bruno Le Maire (konservativ). Var fiske- och lantbruksminister under Nicolas Sarkozy. Talar tyska.

Utrikesminister: Jean-Yves Le Drian (socialdemokrat). Försvarsminister under förre presidenten François Hollande.

Justitieminister: François Bayrou (liberal). Har ställt upp i franska presidentvalet tre gånger och är grundare till liberala samarbetspartiet MoDem (”Demokratiska rörelsen).

Försvarsminister: Sylvie Goulard (liberal). Nuvarande EU-parlamentariker.

Miljöminister: Nicolas Hulot (oberoende): Populär miljöaktivist och TV-presentatör till vänster på den politiska skalan. Vill bland annat stoppa kärnkraft.

Territorialminister: Richard Ferrand (socialdemokrat). Generalsekreterare i Macrons rörelse En marche och parlamentsledamot.

Hälso- och solidaritetsminister: Agnès Buzyn (oberoende). Läkare och dotter till en överlevare i Auschwitz.

Kulturminister: Françoise Nyssen (oberoende). Född i Belgien och förläggare vid franska förlaget Actes Sud.

Utbildningsminister: Jean-Michel Blanquer (oberoende). Jurist och tidigare rektor vid ansedda handelshögskolan ESSEC.

Sysselsättningsminister: Muriel Pénicaud (oberoende). Företagsledare och tidigare rådgivare under tidigare socialdemokratisk sysselsättningsminister.

Jordbruks- och livsmedelsminister: Jacques Mézard (vänsterpartist). Senatsledamot.

Minister för offentliga räkenskaper: Gérald Darmanin (konservativ). Med sina 34 år regeringens yngste medlem. Jurist och borgmästare i Tourcoing.

Minister för högre utbildning: Frédérique Vidal (oberoende). Ordförande för Niceuniversitetet. Biokemist.

Minister för Frankrikes utomeuropeiska områden: Annick Girardin (vänsterpartist). Parlamentsledamot.

Idrottsminister: Laura Flessel (oberoende): Fäktare och Frankrikes mesta kvinnliga OS-medaljvinnare har även vunnit sex VM-guld.

Transportminister: Èlisabeth Borne (oberoende). Chef för Paris tunnelbana och pendeltåg.

EU-frågor: Marielle de Sarnez (liberal). EU-parlamentariker.

 

Statssekreterare

Talesperson och ansvarig för relationerna med parlamentet: Christophe Castaner (liberal). Tidigare socialdemokrat som börjat arbeta för för Macron.

Jämställdhet: Marlène Schiappa (konservativ). Feministisk bloggerska.

Funktionsnedsättning: Sophie Cluzel (oberoende). Ordförande i en förening för personer med funktionsnedsättningar, har en dotter med Downs syndrom.

Digitala frågor: Mounir Mahjoubi (liberal). Ansvarade för IT-frågor under Macrons presidentvalskampanj.