Europeiska läkemedelsmyndighetena huvudsakliga syfte är att granska läkemedel innan de kan säljas på EU:s inre marknad. Arkivbild.

Europeiska läkemedelsmyndighetena huvudsakliga syfte är att granska läkemedel innan de kan säljas på EU:s inre marknad. Arkivbild.

Risk för huggsexa när brittiska EU-myndigheter bjuds ut

Spelreglerna är nu klara inför medlemsländernas kamp om vilka som ska ta över brittiska EU-myndigheter. Det riskerar att bli en ”rörig och otäck” historia.

Regeringen satsar stort för att få Europeiska läkemedelsmyndigheten till Sverige. Men konkurrensen är hård.

På måndagen skickades kriterierna för vilka andra medlemsländer som ska få ta över de två EU-myndigheter som ligger i Storbritannien ut till huvudstäderna, rapporterar Financial Times.

Sista juli löper tidsfristen ut för EU-länderna att skicka in sina ansökningar. Sverige meddelade i december att man vill lägga vantarna på Europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA. Men många andra EU-länder konkurrerar om myndigheten som har runt 900 anställda.

– Glöm solidaritet. Detta kommer bli rörigt, täckt. Alla för sig själva, sade en icke namngiven diplomat från ett EU-land som förbereder sin ansökan till Financial Times tidigare i år.

I Sverige har redan denna osämja blivit tydlig efter att regeringen slagit fast att läkemedelsmyndigheten ska ligga i Stockholm-Uppsalaregionen och inte i Öresundsregionen som ett samarbete mellan Sverige och Danmark vilket region Skåne förespråkat. Danmark är ett av de länder som konkurrerar med Sverige. Även länder som Belgien, Irland, Frankrike, Tyskland och Finland har signalerat intresse. Sammanlagt väntas runt 20 EU-länder överväga lämna in ansökan.

I kriterierna ställs bland annat krav på att kunna erbjuda 30 000 hotellnätter per år, dagisplatser för 648 EMA-anställda och husera myndighetens arkiv på 34 000 lådor.

De tar även upp principen om att EU-myndigheter ska spridas så väl som möjligt mellan medlemsländerna. Sverige har i dag redan en sådan, EU:s smittskyddsmyndighet. Men kriterierna understryker att den principen bara gäller nya myndigheter men att dess andemening ska tas i beaktande.

Den andra EU-myndigheten i Storbritannien är Europeiska bankmyndigheten. Där har bland annat Tjeckien, Frankrike, Italien och Österrike signalerat sitt intresse.

I oktober ska det avgöra vilka länder som får myndigheterna. EU-länderna ska rösta tills två länder återstår och det av dessa med flest röster får myndigheten. Inget land kan få båda. Det formella beslutet måste dock tas med enhällighet - alla medlemsländer har därmed veto, i teorin även Storbritannien tills landet lämnar EU.