Den brittiska premiärministern Theresa May och oppositionsledaren Jeremy Corbyn. Arkivbild.

Den brittiska premiärministern Theresa May och oppositionsledaren Jeremy Corbyn. Arkivbild.

Labour tar egen brexitväg

Inför den tredje förhandlingsrundan om det brittiska EU-utträdet går oppositionspartiet Labour mot regeringen om den inre marknaden.

I eftermiddag träffas EU:s och Storbritanniens brexitförhandlare Michel Barnier och David Davis i Bryssel för den tredje samtalsrundan inför att landet ska lämna unionen.

Inför förhandlingarna har det socialdemokratiska oppositionspartiet Labour i en debattartikel för första gången tagit en tydlig ställning mot en av den konservativa minoritetsregeringens linjer i förhandlingarna. Labour vill att Storbritannien är kvar på EU:s inre marknad och tullunion under en övergångsperiod. Det skulle innebära att den fria rörligheten till Storbritannien och en viss medlemsavgift skulle vara kvar till, och om, landet helt lämnar den inre marknaden.

Premiärminister Theresa May vill att landet lämnar både tullunionen och den inre marknaden vid det formella utträdet i mars 2019.

Låga förväntningar på samtalen

Sedan den förra förhandlingsrundan i slutet av juli har den brittiska regeringen lagt fram en rad dokument med sina ståndpunkter i viktiga frågor som framtiden för gränsen mellan Irland och Nordirland.

Men trots dessa finns tecken på att förhandlingarna går långsamt fram – att EU och Storbritannien har olika fokus. Medan EU först vill nå enighet om villkoren för utträdet söker britterna styra in samtalen på landets framtida förhållande till unionen som handel- och partnerskapsavtal. EU-sidan klagar dessutom på att britterna inte är tillräckligt tydliga med vad de vill.

– Än så länge råder det brist på innehåll. Jag anser att om man ser på var vi är och var vi borde vara så finns det ett mycket stort glapp, sade en högt uppsatt EU-tjänsteman på fredagen, rapporterar EUobserver.

EU-källan tror inte på några större framsteg i förhandlingarna.

Det har funnits förhoppningar om att de 27 EU-ländernas stats- och regeringschefer vid toppmötet i oktober ska kunna ge klartecken om att låta förhandlarna diskutera den framtida relationen. Detta förutsätter dock att det gjorts tillräckliga framsteg i EU:s tre prioriterade frågor.

Bland annat Sloveniens premiärminister Miro Cerar har tvekat dock på att detta kan ske i oktober. 

Tre viktiga frågor

Dessa tre frågor vill EU-sidan ha avklarade innan nästa fas i förhandlingarna kan inledas, den om Storbritanniens framtida relation till EU inklusive handelsavtal.

1. Situationen för EU-medborgare i Storbritannien och brittiska medborgare i andra EU-länder efter utträdet

2. Hur mycket Storbritannien är skyldigt EU i fråga om tidigare åtaganden till unionens budget

3. Gränsen mellan Nordirland och Irland