Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Europeiska rådets ordförande Donald Tusk i samspråk med statsminister Stefan Löfven. Arkivbild.

Löfven upprör riksdagen

STOCKHOLM 26 september 2017

Statsminister Stefan Löfven får hård kritik från höger till vänster för att han inte kommer till riksdagens EU-nämnd trots begäran från ledamöterna. – Det är nonchalant mot Sveriges riksdag, säger Ulrika Karlsson (M).

Oppositionen – M, L, C, KD och V – tycker det är provocerade att statsminister Stefan Löfven (S) inte kommer till riksdagens EU-nämnd inför det informella EU-toppmötet på torsdag i Tallinn i Estland. Istället blir det statssekreterare Hans Dahlgren som informerar riksdagen om mötet.

– Det är under all kritik. Det är nonchalant mot Sveriges riksdag och det strider mot riksdagsordningen. Helt oacceptabellt. Toppmötet ska behandla tunga frågor och då kan vi inte lämna öppna mandat, säger en upprörd Ulrika Karlsson (M) till Europaportalen.

Inte heller Vänsterpartiet skräder orden.

– Vi är väldigt besvikna. När riksdagen vill överlägga med statsministern då tar man och pallrar sig dit helt enkelt, säger Jens Holm (V) till Europaportalen.

Det informella toppmötet har formen av en middag och leds av Europeiska rådets ordförande Donald Tusk. De ska diskutera migration, eurons framtid, försvarssamarbete och hur Europeiska rådets arbete ska läggas upp fram till nästa sommar.

Att statsministern inte kommer till riksdagen motiverar Hans Dahlgren med att toppmötet är en informell middag och då behöver statsministern inte samråda med EU-nämnden utan att det räcker att regeringen informerar.

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret