Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Katalonien kan förlora självstyre efter kommande regeringsbeslut.

Förlorat självstyre väntas för Katalonien

BRYSSEL 19 oktober 2017

Svaret från Kataloniens president om självständighetsförklaring gillas inte i Madrid. Centralregeringen väntas i helgen besluta att ta kontrollen över den spanska regionen.

Den spanska regeringen planerar att gå från ord till handling och tillfälligt dra tillbaka Kataloniens självstyre. Regeringen ska träffas på ett extrasammankallat möte på lördag för att aktivera en särskild lag som efter stöd i senaten ger regeringen ökad kontroll över den självstyrande regionen. Syftet är att återställa ordningen och se till att regionens ledning håller sig inom den spanska lagens ramar.

Sedan folkomröstningen om självständighet i Katalonien 1 oktober och ett efterföljande tal från regionpresidenten Carles Puigdemont har det funnits oklarheter om regionen formellt har förklarats självständig.

Puigdemont hade fått till torsdag kl 10.00 på sig för att tydligt klargöra detta. I det senaste brevet till Madrid meddelade regionledaren att det katalanska parlamentet inte har röstat för självständighet. Men han uppgav samtidigt att det kunde göra det om centralregeringen i Madrid inte går med på dialog. Det svaret var inte det klargörande som regeringen ville ha.

I huvudstaden vill man inte heller samtala då man ser hela folkomröstningen som olaglig, en syn som delas av landets författningsdomstol.

Historiskt beslut

Madrid går därmed mot det historiska beslutet att aktivera paragraf 155 i landets författning.

Den paragrafen kan användas efter godkännande av en absolut majoritet i senaten för att tvinga de autonoma regionerna som Katalonien att följa den spanska lagen. För att se till att så sker kan regeringen ”vidta nödvändiga åtgärder”.

Det innebär att centralregeringen dels kan ta kontroll över polis och finanser. Enligt experter i spansk juridik som El País talat med ska det inte tolkas som militära insatser.

Det innebär inte heller att man permanent drar tillbaka självbestämmande från regionen eller löser upp styrande organ. Det ska vara en tillfällig åtgärd.  

Artikel 155 har aldrig använts tidigare. Det närmaste Spanien har kommit var 1989 när regeringen hotade Kanarieöarna med att aktivera paragrafen när turistöarna motsatte sig vissa skattelagar i samband med Spaniens inträde i dåvarande EU. Hotet om artikel 155 öppnade då upp för dialog och man löste saken via samtal. En dialog som inte kommit tillstånd med Katalonien.

Andreas Liljeheden
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
@AndreasBxl
Andreas Liljeheden
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
@AndreasBxl
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret