Katalonien kan förlora självstyre efter kommande regeringsbeslut.

Bild: Josep Renalias

Hoppa till artikelns andra spalt.

Förlorat självstyre väntas för Katalonien

Svaret från Kataloniens president om självständighetsförklaring gillas inte i Madrid. Centralregeringen väntas i helgen besluta att ta kontrollen över den spanska regionen.

Den spanska regeringen planerar att gå från ord till handling och tillfälligt dra tillbaka Kataloniens självstyre. Regeringen ska träffas på ett extrasammankallat möte på lördag för att aktivera en särskild lag som efter stöd i senaten ger regeringen ökad kontroll över den självstyrande regionen. Syftet är att återställa ordningen och se till att regionens ledning håller sig inom den spanska lagens ramar.

Sedan folkomröstningen om självständighet i Katalonien 1 oktober och ett efterföljande tal från regionpresidenten Carles Puigdemont har det funnits oklarheter om regionen formellt har förklarats självständig.

Puigdemont hade fått till torsdag kl 10.00 på sig för att tydligt klargöra detta. I det senaste brevet till Madrid meddelade regionledaren att det katalanska parlamentet inte har röstat för självständighet. Men han uppgav samtidigt att det kunde göra det om centralregeringen i Madrid inte går med på dialog. Det svaret var inte det klargörande som regeringen ville ha.

I huvudstaden vill man inte heller samtala då man ser hela folkomröstningen som olaglig, en syn som delas av landets författningsdomstol.

Historiskt beslut

Madrid går därmed mot det historiska beslutet att aktivera paragraf 155 i landets författning.

Den paragrafen kan användas efter godkännande av en absolut majoritet i senaten för att tvinga de autonoma regionerna som Katalonien att följa den spanska lagen. För att se till att så sker kan regeringen ”vidta nödvändiga åtgärder”.

Det innebär att centralregeringen dels kan ta kontroll över polis och finanser. Enligt experter i spansk juridik som El País talat med ska det inte tolkas som militära insatser.

Det innebär inte heller att man permanent drar tillbaka självbestämmande från regionen eller löser upp styrande organ. Det ska vara en tillfällig åtgärd.  

Artikel 155 har aldrig använts tidigare. Det närmaste Spanien har kommit var 1989 när regeringen hotade Kanarieöarna med att aktivera paragrafen när turistöarna motsatte sig vissa skattelagar i samband med Spaniens inträde i dåvarande EU. Hotet om artikel 155 öppnade då upp för dialog och man löste saken via samtal. En dialog som inte kommit tillstånd med Katalonien.