Storbritannien måste ge mer innan EU börjar prata om den framtida relationen med landet.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

Inget mirakel i Bryssel – Storbritannien får vänta

EU:s ledare ger inte klartecken till att påbörja förhandlingar om framtiden med Storbritannien efter Brexit. Däremot ska de förbereda för sådana samtal internt med siktet inställt på december. Men först måste britterna göra mer säger Stefan Löfven.

Stefan Löfven och hans europeiska kollegor välkomnar de framsteg som har skett i Brexitförhandlingarna om Storbritanniens utträde ur EU. Men det är inte tillräckligt för att som planerat påbörja nästa fas i förhandlingarna: samtal om framtiden vilket framförallt rör frihandel men också säkerhet och försvar samt en övergångsperiod efter Brexit.   

– Vi är alla överens om att britterna måste göra mer. Det finansiella åtagandet är den svåraste frågan. Där är gapet för stort. Det är beklagligt, sade statsminister Stefan Löfven (S) efter mötet.

EU har satt upp tre principiella villkor för utträdet som måste lösas innan man går vidare till att prata om framtiden. EU-medborgares rättigheter måste garanteras i Storbritannien och vice versa, man vill undvika en hård gräns mellan Irland och Nordirland och man kräver att Storbritannien betalar för sina tidigare åtaganden inom EU innan de lämnar. Enligt Löfven är det alltså pengafrågan som är det stora problemet.

Den brittiska premiärministern Theresa May har lagt ett bud på 20 miljarder euro. Inom EU pratar man om betydligt större summor. På dagens möte ville May inte ge löften om mer pengar.

– Jag har tidigare gjort klart att vi ska stå fast vid de åtaganden som vi har gjort som EU-medlem. Vi kommer gå igenom [åtagandena] linje för linje, sade May utan att nämna några summor.

Ursprungsplan sprack

Inför mötet uppgavs att det skulle krävas mirakel för att ge klartecken att inleda förhandlingar om framtiden nu.. Enligt ursprungsplanen, överenskommen i juni, skulle parterna ha nått ”tillräckliga framsteg” i oktober och gett klartecken till framtidssamtal på det möte som precis har avslutats.

Enligt en ny tidsplan siktar stats- och regeringscheferna på att ta upp frågan på nästa toppmöte i december, förutsatt att man då kommit tillräckligt långt i förhandlingarna.

Innan dess ska EU förbereda sig internt på samtal om den framtida relationen. Det betyder att man ska börja ta fram riktlinjer och forma ett mandat för EU:s förhandlare vilket skulle göra startsträckan kortare när parterna väl kommer till skott.

Behövs mer än retorik

May höll på torsdagskvällen ett tal på mötet där hon gav sin syn på Brexit och hennes vision om framtiden därefter. Enligt flera av de andra ledarna fanns där en mer positiv ton och det beskrevs som ett steg i rätt riktning.

– Det är ett nytt momentum. Det finns en ambition att verkligen försöka se till att det går i mål, säger statsminister Stefan Löfven till Europaportalen.

Irlands regeringschef gladdes särskilt över att May sagt att hon inte skulle acceptera en fysisk gräns mellan Irland och Nordirland. Maltas premiärminister Joseph Muscat beskrev Mays tal som ”hennes bästa hittills”.

Samtidigt konstaterar de flesta att mer behövs.

– Pratar vi om retorisk förmåga så kanske [det var hennes bästa tal]. Men i förhandlingar behöver du konkret förhandlinsgförmåga, inte bara retorik, sade Litauens president Dalia Grybauskaitė.