EU-parlamentets brexitföreträdare Guy Verhofstadt under tisdagens debatt.

Bild: EU-parlamentet

Hoppa till artikelns andra spalt.

Inte aktuellt diskutera frihandel med britterna

Både EU-parlamentet och EU-kommissionen anser att förhandlingarna om Storbritanniens utträde går för långsamt för att börja diskutera det som lockar britterna mest – ett frihandelsavtal.

I nästa vecka inleds den femte rundan i förhandlingarna om villkoren för Storbritanniens utträde ur EU. Hittills har framgångarna varit små och varken EU-kommissionen eller EU-parlamentet anser att ”tillräckliga framsteg” gjorts för att gå in i fas två där den framtida relationen ska avgöras.

– Vi måste först enas om villkoren för skilsmässan och sen kan vi se om vi halvhjärtat kan finna varandra igen. Hittills kan jag inte säga att vi är redo att gå in i fas två i förhandlingarna, sade Juncker vid en debatt i EU-parlamentet på tisdagen.

Av de tre viktiga utträdesfrågorna som EU-sidan vill få klarhet i pekade unionens brexitförhandlare Michel Barnier på att vissa framsteg gjorts när det gäller villkoren för brittiska medborgare i andra EU-länder och EU-medborgare i Storbritannien efter brexit. Även i frågan om gränsen mellan Irland och Nordirland finns samstämmighet. Men.

– Det finns allvarliga meningsskiljaktigheter, i synnerhet när det gäller det ekonomiska, sade Barnier och syftade på att i ytterst få framsteg gjorts i frågan om hur mycket Storbritannien är skyldigt EU, sade Barnier.

Efter tisdagens debatt röstade EU-parlamentet med siffrorna 557 mot 92 för en resolution som ställer sig bakom Barniers analys – att fas två ännu inte kan inledas. Parlamentet måste, när förhandlingarna är klara, godkänna utträdesavtalet och har därför en roll att spela i förhandlingarna som leds av EU-kommissionen.

– Vi röstade för, det finns inte så många alternativ. Det finns en oklarhet i hela situationen eftersom britterna själva har väldigt lite att komma med, säger EU-parlamentariker Marita Ulvskog (S) till Europaportalen.

Enligt henne är en viktig del av förklaringen till att förhandlingarna inte kommit längre oenighet inom den brittiska regeringen med vad man faktiskt vill ha ut av brexit.

– Därmed blir svårt att ta långa steg och visa enad hållning när det gäller vad man är beredd att gå med på och fajtas hårdare för, säger Ulvskog.

Under tisdagens parlamentsdebatt riktade även ledarna för de största partigrupperna hårda slag mot den brittiska regeringen och premiärminister Theresa May.

– Den brittiska regeringen är fången i sitt eget partignabb och politiska motsättningar, sade Manfred Weber, ledare för parlamentets största partigrupp, konservativa och kristdemokratiska EPP och uppmanade May att visa ledarskap och sparka utrikesminister Boris Johnson som i många fall motsagt regeringens brexitlinje.

Parlamentets brexitansvarige, den belgiske liberalen Guy Verhofstadt, sade sig beklaga att man inte nått längre men att det däremot gett en aldrig tidigare skådad EU-enighet.

– Parlamentet och ministerrådet går för en gångs skull, jag har aldrig tidigare sett det i mitt politiska liv, bortom nationella och partimässiga skillnader. Låt oss hålla denna enighet, sade Verhofstadt.

Enligt den ursprungliga planen skulle EU-ländernas stats- och regeringschefer diskutera frågan vid nästa EU-toppmöte 19-20 oktober men parlamentarikerna vill att detta ska skjutas upp såvida inte några, som det står i resolutionen, ”stora genombrott” görs i nästa veckas förhandlingar.