Hoppa till artikelns andra spalt.

Populistisk jordskredsseger i Tjeckien

Ett populistiskt men EU-orienterat mittenparti har gjort den största valvinsten i Tjeckien sedan kommunisttiden men svåra regeringsförhandlingar väntar.

Det populistiska mittenpartiet ANO 2011 med miljardären och nuvarande finansministern tillika vice premiärminister Andrej Babiš som ledare blev med närmare 30 procent av rösterna det klart största partiet i helgens tjeckiska parlamentsval. Inget parti har vunnit med så stor marginal i landet efter kommunismens fall.

Även två andra relativt nya partier fick ökat stöd, Tjeckiska piratpartiet och högerextrema SPD, på bekostnad av traditionella partier som socialdemokratiska ČSSD, liberalkonservativa TOP 09 och kommunistiska KSČM.

”Fyra av de fem partierna i toppen av resultatlistan kan beskrivas om protestpartier”, kommenterar kolumnisten Miroslav Korecký i Tjeckiens näst största tidning, konservativa Mladá fronta dnes.

Affärsmannen Andrej Babiš är en av Tjeckiens rikaste män och ett av hans viktigaste uttalade politiska mål är att minska korruptionen, trots att han utreds för bedrägeri med EU-bidrag för ett tiotal år sedan. Partiets slogan är ”det kommer bli bättre” och landets EU-kommissionär Věra Jourová tillhör det.

På lördagskvällen slog valsegraren Babiš fast att partiet är för EU och att han söker en aktiv roll i samarbetet.

Annons

– Vi är proeuropeiska. Vi eftersträvar inte ett utträde [ur EU] men EU måste reflektera över varför Storbritannien [vill lämna], sade Babiš vid en pressträff.

Han menar att inte bara stora EU-länder som Frankrike och Tyskland har rätt att lägga fram förslag på vilken riktning unionen bör ta. Babiš kritiserade även upplägget där vissa EU-länder går snabbare fram i olika samarbeten.

Han är dock emot att Tjeckien går med i euron vilket även är den allmänna hållningen i tjeckisk politik – det folkliga stödet för att gå med är det lägsta i av de EU-länder som inte är med i valutaunionen. Om han han blir premiärminister, vilket förutsätter lyckade regeringssamtal, väntas han även motsätta sig EU:s omfördelning av flyktingar, vilket inte skulle ändra landets nuvarande hållning under den utgående socialdemokratiske premiärministern Bohuslav Sobotka.

Andrej Babiš,skiljer sig även från andra ledare i de så kallade Visegradländerna Ungern, Tjeckien, Slovakien och Polen så tillvida att han inte har någon tydlig nationalistisk linje. Själv ser Babiš en allierad i Österrikes nyvalde förbundskansler, kristdemokraten Sebastian Kurz, enligt en intervju med Reuters på lördagen.

President Miloš Zeman träffar under måndagen Babiš och väntas ge honom i uppdrag att sondera terräng för att bilda en ny regeringen. Samtal med andra partier har redan inletts. Hans nuvarande koalitionspartier socialdemokratiska ČSSD och kristdemokratiska KDU-ČSL har öppnat för att fortsätta samarbetet förutsatt att Babiš själv håller sig utanför regeringen.

– Vi har bjudit in alla till samtal. Vi vill höra alla deras argument, sade Andrej Babiš till Reuters och tillade att de traditionella partierna inte behöver oroa sig för ett samarbete med ANO 2011.

Kommentatorn Miroslav Korecký vid Mladá fronta dnes räknar med att det kommer ta lång tid att bilda en ny regering.