Annons

Storbritannien isolerat inför toppmöte. Arkivbild.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

Sverige vill inte ge Storbritannien grönt ljus

Den brittiska premiärministern Theresa May har de senaste dagarna försökt förmå sina europeiska kollegor att påbörja förhandlingar om landets framtida relation med EU vilket omfattar ett handelsavtal. Tanken var att stats- och regeringenscheferna skulle ge ett sådant klartecken på morgondagens möte men så kommer det inte bli.

Anledningen är att parterna inte har nått tillräckliga framsteg vad gäller villkoren för utträdet vilket har varit ett krav från EU:s sida för att man ska börja prata om framtiden.

– Jag hade velat ge grönt ljus men nu blir det tyvärr inte så, sa statsminister Stefan Löfven (S) i riksdagens EU-nämnd på onsdagen.  

Löfven hoppas att han och de andra ledarna ska kunna ge ett positivt besked till May i december. Han tillade att EU-sidan redan nu kan börja förbereda sig internt för samtalen om det framtida avtalet med Storbritannien.

Brist på mänskliga rättigheter  

I migrationsfrågan väntas EU-ledarna besluta om ytterligare åtgärder för att hjälpa länder som Italien och Grekland att hantera migrantströmmen och att stärka samarbetet med FN-organen UNHCR och IOM och transit- och ursprungsländer för migranter.

Några större framsteg väntas dock inte när det gäller unionens framtida asylsystem där medlemsländerna alltjämt är oense, särskilt när det gäller omfördelning av flyktingar.  

Stefan Löfven sade i EU-nämnden att han nu är redo att fatta beslut med majoritetsomröstning och därmed köra över det fåtal länder som inte vill ta ansvar. En åsikt som tidigare uttryckts av de svenska migrationsministrarna.

Flera ledamöter i EU-nämnden ville att Löfven skulle ta tydligare ställning och betona vikten av mänskliga rättigheter i migrationfrågan. Däribland Jonas Eriksson från regeringspartiet MP som kände ”viss oro”.

Även Eskil Erlandsson (C) tog till orda i frågan.

– Tyvärr tycker jag att mänskliga rättigheter-perspektivet saknas i de slutsatser som statsminister nu ska trycka på ja-knappen för, sade han.

Försvarssamarbete bra för Sverige

Flera ledamöter i nämnden riktade också kritik mot ökat samarbete inom försvar och det permanenta försvarssamarbetet PECSO som Sverige planerar att delta i. – Låt oss vara väldigt pragmatiska, sade statsministern och betonade att det enbart handlar om ett mellanstatligt samarbete och att det kommer stärka försvaret och skapa möjligheter för svensk försvarsindustri.

Andra punkter på toppmötesagenda är EU:s framtid, kärnavtalet med Iran, EU-pengar till Turkiet samt digitala frågor inklusive beskattning av digitala bolag.  

Vad gäller EU:s framtid har det kommit långtgående förslag på ökat samarbete med till exempel gemensam finansminister och egen budget för euroländerna och nya tunga ordförandeposter på EU-nivå. Löfven gillar inte de storslagna planerna utan vill fokusera på att genomföra fattade beslut.

– Nu är det leverans som gäller, sade han.