Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Ungerns nationalkonservative premiärminister Viktor Orbán. Arkivbild.

Ungern varnar folket för “Sorosplan”

BRYSSEL 6 oktober 2017 | Statsvetare: Sanslöst dumt

Den ungerska regeringen anklagas för att sprida hat och vilseleda när den rådfrågar medborgarna om deras syn på EU:s migrationspolitik. Europaportalen återger de sju frågorna som regeringen ställer till medborgarna och där finansmannen George Soros pekas ut som hjärnan bakom EU:s nya flyktingpolitik.

I EU-landet Ungern har regeringen i veckan börjat skicka ut en enkät till hushållen där den efterfrågar medborgarnas åsikter om något regeringen kallar Sorosplanen efter den ungerskamerikanske, judiske miljardären och filantropen George Soros, 87 år. Enkäten består av sju påståenden om hur Soros och vissa av hans organisationer 2015 ville påtvinga Ungern flyktingar.

 

Påståenden i enkäten i korthet

1. EU ska ta in en miljon invandrare per år
2. Medlemsländernas gränsstaket ska tas ned och gränserna öppnas
3. De östeuropeiska länderna ska tvingas ta emot flyktingar
4. Länderna ska tvingas betala 275 000 kronor per flykting de tar emot
5. Migranter ska få mildare straff vid brott
6. Betydelsen av europeiska språk och kulturer ska minskas
7. EU-länder som inte håller med om detta ska attackeras politiskt

Källa: Ungerska regeringen, se enkäten i sin helhet i faktarutan.

 

Den nationalkonservativa regeringens förklaring till konsultationen är både att man vill sätta tryck på EU där just nu ett nytt asylpaket håller på att förhandlas fram och att man värnar Ungerns säkerhet.

– Regeringen vänder sig åter till det ungerska folket och ber alla som bryr sig om landets självständighet och suveränitet och alla som tycker Ungerns säkerhet och nationella kultur är viktiga att delta i den nationella konsultationen om Sorosplanen, sade den ungerske regeringskommunikationsminister Bence Tuzson i förra veckan.
 

Soros tror på frivilligt flyktingmottagande

Europaportalen har utan framgång sökt George Soros för en kommentar. Men i en debattartikel från september 2016 åskådliggör Soros en ny syn på EU:s migrationspolitik och skriver att det är ”olyckligt” att medlemsländer tvingas ta emot flyktingar och att en frivillig omfördelning behövs istället.

”EU kan inte tvinga medlemsländerna att acceptera flyktingar som de inte vill ha eller flyktingar att gå dit de inte är välkomna”, skriver han och lyfter fram att EU-länderna skulle kunna ta emot 300 000 flyktingar årligen istället för den miljon som han tidigare förespråkat.

Att Soros inte längre ställer sig bakom en obligatorisk omfördelning och förespråkar ett lägre antal flyktingar att ta emot i EU förklarar regeringskommunikationsministern Bence Tuzson med att siffran en miljon migranter ”regelbundet dyker upp i europeiskt tänkande” och att George Soros ”viktigaste uttalanden” rör denna siffra.


"Sanslöst dumt"

Sara Svensson, statsvetare vid det ansedda Centraleuropeiska universitetet i Budapest, har en annan förklaring på den ungerska regeringens agerande.

– Man vill hålla frågan vid liv fram till valet i vår. Man har haft tidigare kampanjer men de kanske klingat av. Eftersom det i princip inte finns några migranter i Ungern så är det inget som folk påminns om i dagliga livet, säger hon till Europaportalen.

Hon anser att regeringen använder Soros som syndabock.

– Det är övertydligt klassiskt att sätta en individ som symbol för det man motarbetar. Man tror nästan inte att folk ska gå på det och många gör inte heller det, säger Svensson vars arbetsgivare, Centraleuropeiska universitetet, grundades och finansieras av George Soros.

Påståendena om Sorosplanen baserar regeringen på några utvalda debattartiklar, uttalanden och en bok från George Soros och vad några av de icke-statliga organisationer som han stödjer sagt i migrationsfrågan.

– Det är en förolämpning mot ens intelligens. Sanslöst dumt, kallar Sara Svensson enkäten.

Soros träffade i våras EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och fyra andra kommissionärer vid tre tillfällen där bland annat flyktingkrisen diskuterades. Mötena skedde dock året efter att kommissionen presenterat sina lagförslag på ett nytt asylsystem som nu behandlas av EU-ländernas regeringar och Europaparlamentet.

En organisation som pekas ut är Sorosfinansierade Human Rights Watch som i en kommentar kallar frågeformuläret ”hatspridande” och att det innehåller ”förvrängda halvsanningar” och ”uppviglande och falska” frågor.

Konsultationen har föregåtts av TV-inslag och affischering med bild på George Soros med texten att man inte ”ska låta Soros få skratta sist”.
 

Journalister trakaseras

Ungerska journalister som rapporterar kritiskt om regeringskampanjen trakasseras enligt Europeiska journalistfederationen, EFJ, som hänvisar till att bland annat regeringstrogna nätportalen 888.hu hängt ut journalister.

”Dessa journalister beskrevs om ’utländska propagandister’ och ’talespersoner’ för George Soros”, skriver EFJ som även tar upp fall där regeringstalespersonen Zoltán Kovacs anklagar en journalist för att vara drogmissbrukare.

Det är inte första gången den ungerska regeringen genomför en enkätundersökning bland medborgarna. I våras skickade regeringen ut en liknande förfrågan med titeln ”Låt oss stoppa Bryssel”. Frågorna i enkäten fick EU-kommissionen i ett ovanligt drag att publicera ett genmäle. Enligt EU-kommissionens talesperson Margaritis Schinas granskar man den senaste konsultationen.

– Vi utvärderar situationen. Vi förbehåller oss rätten att [besvara innehållet i konsultationen], sade Schinas vid en presskonferens i måndags.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret