EU:s ekonomikommissionär uppmnar medlemsländerna att agera mot skattesmitande vampyrer.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU-kommissionär: Skattesmitare är vampyrer

EU-länderna får hård kritik för att bromsa ny skattelagstiftning. Det krävs mer politisk vilja konstaterar EU:s ekonomikommissionär under en debatt om den senaste skatteskandalen.

Många av de här skatteuppläggen förefaller vara helt lagliga. Så vi måste agera rättsligt. Om detta är lagligt då måste vi ändra lagen, sade ekonomikommissionären Pierre Moscovic på tisdagsmorgonen under en debatt i Europaparlamentet om paradisläckan – det senaste avslöjandet om omfattande skatteflykt.

Enligt Moscivici finns det ett väloljat globalt maskineri för att undvika skatt och transparensen kring skattesystemen måste därför öka.

– Skattesmitare är som vampyrer. De verkar inte vara rädda för något utom för ljus, sade han.

Några nya lagförslag hade dock inte den franske kommissionären i rockärmen. Istället pekade han på fyra lagförslag som har presenterats och som just nu är under förhandling.

Det handlar dels om att upprätta en svartlista över länder som EU klassar som skatteparadis och nya regler för ekonomiska mellanhänder som revisorer, banker och rådgivare. Det handlar också om att öppna bolagsredovisningen i alla länder som storföretag är verksamma så att man ska kunna avgöra var de tjänar sina pengar samt ett mer enhetligt sätt att räkna ut bolagsskatt på inom EU.

Moscovici uppmanande EU-länderna och deras finansministrar att anta de förslag som ligger på bordet.  Han hoppades att ministrarna ska kunna enas om svartlistan över skatteparadis på nästa möte i december och att de ska enas om flera av de andra delarna det kommande halvåret.

– Medlemsländerna tar paradisläckan på stort allvar. Vi jobbar hårt för att nå framsteg, sade Matti Maasikas, vice EU-minister i ordförandelandet Estland som representerade medlemsländerna under debatten.

EU-länder en del av problemet

Ledamöterna i EU-parlamentet menade dock att medlemsländerna gör långt ifrån tillräckligt för att stoppa skatteflykt och de fick svidande kritik från både vänster och höger.

Luděk Niedermayer från parlamentets största politiska grupp, konservativa och kristdemokratiska EPP, uppmanade finansministrarna inte hitta på billiga ursäkter och gömma sig bakom EU:s beslutsregler som kräver enhällighet.  

– Medlemsländerna gör mycket lite, de visar motvilja, sade i sin tur ledaren för socialdemokraterna, Gianni Pittella.

Socialdemokraterna i parlamentets ekonomiutskott, däribland den svenska ledamoten Olle Ludvigsson, skickade igår ett öppet brev till medlemsländerna där de konstaterade att flera länder blockerar åtgärder mot skatteflykt.

I spåren av paradisläckan har flera EU-länder, däribland Malta och Nederländerna, pekats ut som skatteparadis. Svartlistan som EU ska sätta samman har också kritiserats för att inte ta tag i de problem som finns på hemmaplan eftersom den bara kommer peka ut icke-EU-länder som skatteparadis.