Annons

Storbritanniens konservativa premiärminister Theresa May erbjuds hjälp från Labour. Arkivbild.

Bild: Number 10

Hoppa till artikelns andra spalt.

May under allt tuffare brexittryck

Den konservativa premiärministern Theresa May pressas av ledamöter som vill ha en hårdare brexit, eller mjukare brexit och av dem som vill se hennes avgång. Samtidigt sträcker oppositionen ut en hand.​

I förra veckan satte EU:s brexitförhandlare en tidsfrist på två veckor för britterna att lägga fram sitt bud för utträdesvillkoren. Om de inte gör det är risken stor att medlemsländernas stats- och regeringschefer inte kommer att ge klartecken att inleda förhandlingar om ett framtida avtal med Storbritannien vid EU-toppmötet i mitten av december.

Utmanare manar till mer energi

Men i brittiska premiärminister Theresa Mays egna led ökar trycket från alla håll. Hennes utrikesminister Boris Johnson och miljöministern och Michael Gove, skrivit ett hemligt brev till May där de bland annat beklagar sig över att landet inte förbereder sig på att det inte blir något utträdesavtal med EU. I brittisk media tolkas brevet som en attack mot May och finansminister Philip Hammond, den senare förespråkar en mjukare brexit.

”Vi är djupt oroade att de nuvarande förberedelserna i vissa delar av regeringen inte fortgår med tillräcklig energi”, skriver de med hänvisning till finansministern.

De kräver att en övergångsperioden efter det formella utträdet i mars 2019 inte får pågå längre än till nästa parlamentsval 2021. Michael Gove utmanade tidigare May om premiärministerposten och Boris Johnson spekuleras ha liknande ambitioner.

Avgångskrav

40 konservativa parlamentsledamöter har dessutom skrivit under ett brev en misstroendeomröstning mot May, enligt The Times. Det är åtta färre än vad som krävs för en sådan omröstning, enligt Bloomberg. May har även drabbats av två ministrars avgång under kort tid till följd av skandaler.

Labour sträcker ut en hand

I morgon tisdag ska det brittiska parlamentet åter debattera den lag som ska styra brexitutträdet som har hundratals ändringsförslag från ledamöter. Från oppositionella socialdemokratiska Labour kom i dag måndag ett erbjudande om att försöka nå en partiöverskridande överenskommelse.

”Under de senaste veckorna har det blivit allt tydligare att du ensam inte har makten att leverera en övergångsöverenskommelse med EU”, skriver Labours brexitministerkandidat Keir Starmer i ett brev till May.

Enligt Labour har 14 konservativa parlamentsledamöter avvisat att de kommer stödja en övergångsperiod efter utträdet under de nuvarande villkoren. Det är fler än den majoritet som May tillsammans med nationakonservativa unionistpartiet DUP har i underhuset.