Annons

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och Storbritanniens premiärminister Theresa May tillsammans med sina närmaste medarbetare vid ett tidigare möte. Arkivbild.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

Olösta brexitfrågor pressar Juncker och May

Premiärminister Theresa May träffar idag EU-kommissionsordförande Jean-Claude Juncker för att presentera ett kompromissförslag inför nästa veckas toppmöte. Samtidigt ges Irland EU:s fulla stöd i gränsfrågan.

Dagens lunchmöte i Bryssel har föregåtts av intensiva förhandlingar mellan EU och Storbritannien över helgen. Premiärminister May hoppas kunna övertyga EU-sidan om att deras eftergifter på tre viktiga områden – hur mycket Storbritannien är skyldigt EU, medborgarnas framtida rättigheter och den irländska gränsfrågan – är tillräckliga för att medlemsländernas stats- och regeringschefer vid toppmötet i nästa veckan kan ge klartecken till förhandlingar om ett frihandelsavtal och en övergångsperiod efter brexit.

Enligt medieuppgifter har man kommit en lång bit på vägen de senaste dagarna. Men stora knäckfrågor återstår, inte minst frågan om gränsen mellan Irland och brittiska Nordirland. Frågan blev än hetare när Europeiska rådets ordförande Donald Tusk i fredags lade hela EU:s tyngd bakom de irländska kraven att få försäkringar om att det inte blir någon hård gräns mellan Irland och Nordirland.

– Irlands begäran är EU:s begäran. Om Storbritanniens förslag är oacceptabelt för Irland är det också oacceptabelt för EU. Jag inser att detta kan vara svårt att förstå för vissa brittiska politiker, sade Tusk efter ett möte med Irlands premiärminister Leo Varadkar.

Från London försöker man dock spela ner vikten av dagens lunchmöte.

”Med många återstående diskussioner kommer måndag att bli en viktig mellanlandning på vägen till det avgörande decembertoppmötet”, heter det i ett uttalande från den brittiska regeringen sent på söndagen.

Förberedelser för misslyckande

Decembertoppmötet är sannolikt inte sista chansen för EU-länderna att slå fast att tillräckliga framsteg gjorts på de tre områden för att inleda förhandlingar om en övergångsperiod och ett framtida frihandelsavtal. Men möjligheterna att nå fram i tid minskar och i Bryssel förbereds på högsta nivå ett ”kaosartat utträde” utan avtal om framtiden, skriver tyska FAZ. Gruppen som arbetar med frågan är direkt underställd kommissionsordförande Jean-Claude Juncker.