Hoppa till artikelns andra spalt.

Rekordhögt svenskt EU-stöd

Aldrig tidigare har stödet för det svenska EU-medlemskapet varit högre än nu. – Hurra, säger EU-minister Ann Linde (S).

I Statistiska centralbyrån, SCB:s, stora höstundersökning svarar 56,1 procent av de tillfrågade att de i huvudsak är för det svenska EU-medlemskapet. Det är den högsta andelen EU-positiva svenskar som SCB någonsin uppmätt.

– Hurra. Det är väldigt bra att vi har ett högt stöd för EU och jag tror att det beror på två saker. EU har blivit bättre på att leverera både saker i människors vardag som till exempel att roamingavgifter försvann men också andra frågor som tillväxt och sysselsättning. Den andra förklaringen är att brexit har satt ljuset på vad både länder och människor får av ett EU-medlemskap och att man därmed har börjat tänka på medlemskapet på ett helt annat sätt, säger EU-minister Ann Linde (S) till Europaportalen på fredagen.

Liberalerna positivast – Sverigedemokraterna negativast

Annons

Fördelat på de tillfrågades partisympati är de som stödjer Liberalerna mest positiva till EU-medlemskapet medan EU-motståndet är tydligast hos Sverigedemokraternas väljare. Sverigedemokraterna är det enda riksdagsparti där en majoritet av sympatisörerna säger nej till EU.

Stort motstånd mot euron

När det gäller synen på ett svenskt euromedlemskap är motståndet sedan finanskrisen närmast kompakt, nästan 70 procent av väljarna säger nej till euron. I samtliga partiers väljarkårer finns en majoritet emot euron, från 55 procent nej bland liberaler till 85 procent nej hos vänsterpartister.