Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Storbritanniens premiärminister Theresa May och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker efter måndagens möte i Bryssel.

Trots nordirländskt nej – fortsatt brexithopp

BRYSSEL 5 december 2017 | Nytt möte i veckan

Nordirländska politiker bromsar lovande brexitförhandlingar men hoppet om en uppgörelse är ännu inte släckt. Storbritanniens Theresa May och EU:s Jean-Claude Juncker ska träffas igen senare i veckan.

EU och Storbritannien var på måndagen mycket nära att nå en preliminär överenskommelse om en av de tre viktiga frågorna, den om en framtida gränsdragning mellan Irland och Nordirland, som måste lösas innan förhandlingarna kan gå vidare. Europeiska rådets ordförande Donald Tusk var segerviss på förmiddagen. Diskussionen mellan premiärminister Theresa May och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker vid lunchtid såg länge lovande ut. Men May avbryta förhandlingarna efter ett telefonsamtal med stödpartiet, nordirländska unionistiska DUP:s ledare Arlene Foster.

– Trots våra bästa insatser och betydande framsteg som våra team gjort under de senaste dagarna var det inte möjligt att nå en fullständig uppgörelse i dag, sade Jean-Claude Juncker efter mötet.

Trots bakslaget var kommissionsordförande Juncker efter måndagsmötet positiv att man kommer nå en uppgörelse senare i veckan.

– Jag är fortfarande säker på att vi kan göra tillräckliga framsteg innan EU-toppmötet. Detta är inget misslyckande, det är starten på den sista rundan, sade kommissionsordföranden.

Storbritanniens premiärminister Theresa May pratade om ett konstruktivt möte och hårda förhandlingar.

– Stora framsteg har gjorts på många av frågorna. Det finns en gemensam uppfattning och det är tydligt att vi tillsammans vill röra oss framåt. Jag är övertygad att vi kan avsluta detta på ett positivt sätt, sade May som tillade att de två avser träffas igen innan nästa vecka, enligt vissa uppgifter redan i morgon onsdag.

Irländsk besvikelse

Irlands premiärminister Leo Varadkar var dock missnöjd med att man inte nådde ända fram.

– Jag är överraskad och besviken på den brittiska regeringen över misslyckandet att nå en överenskommelse i brexitförhandlingarna, sade Varadkar enligt RTÉ.

Knäckfrågan under samtalen är en eventuell framtida gräns på Irland mellan republiken och brittiska Nordirland. I och med att Storbritannien avser lämna både EU:s inre marknad och tullunion måste det ske någon form av gränsdragning mellan Irland och Storbritannien. Irlands och EU:s förslag är att detta ska ske i Irländska sjön och att Nordirland därmed är kvar i tullunionen och/eller den inre marknaden. Detta invänder dock det nordirländska unionistiska stödparti DUP mot.

Det var DUP-ledarens inspel på måndagen som satte stopp för en överenskommelse. Partiet har tio av de 650 ledamöterna i det brittiska underhuset motsvarande 1,5 procent.

– Vi kommer inte att acceptera några former av olikheter i lagstiftningen som skulle avdela Nordirland ekonomiskt eller politiskt från resten av Storbritannien, sade Foster.

Theresa May ska nu konsultera med sina ministrar och det nordirländska stödpartiet.

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk, som också träffade May på måndagen, twittrade att det nu är kort om tid men att en uppgörelse till EU-toppmötet 14-15 december fortfarande är möjlig.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret