Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Utrikesminister Margot Wallström tror att EU kan bli mer aktivt i fredsprocessen i Mellanöstern efter USA:s erkännande av Jerusalem som Israels huvudstad.

Wallström: EU kan fredsmäkla mellan Israel och Palestina

BRYSSEL 11 december 2017 | Netanyahu: Ingen kan förneka att Jerusalem är Israels huvudstad

Efter USA:s erkännande av Jerusalem som Israels huvudstad kan EU ta större ansvar för fredsprocessen i Mellanöstern.

– Om USA inte fyller rollen som fredsmäklare så finns det andra som kan kliva in i det tomrummet, sade utrikesminister Margot Wallström (S) efter ett möte mellan EU:s utrikesministrar och Israels premiärminister Benjamin Netanyahu på måndagen.

Liknande tongångar hördes från EU:s utrikeschef Federica Mogherini som sade att fredsprocessen behöver en nystart och att EU ska bli mer aktivt.  

Enligt Wallström inser även den israeliske premiärministern att EU har en viktig roll att spela.

– Det finns ett intresse att interagera med EU, sade Wallström till Europaportalen.  

EU:s position står fast

Det var första gången på över 20 år som Israels regeringschef var i Bryssel. Mötet kom också bara dagar efter det att USA:s president Donald Trump meddelat att han erkänner Jerusalem som Israel huvudstad och ämnar flytta den amerikanska ambassaden dit från Tel Aviv.

Beslutet från Trump har lett till protester och diplomatiska fördömanden. Federica Mogherini varnade för eskalerande våld i regionen samtidigt som hon påpekade att EU:s position står fast.

– Vi tycker att den enda realistiska lösningen på konflikten är en tvåstatslösning mellan Israel och Palestina med Jerusalem som huvudstad i både den palestinska och israeliska staten, sade Mogherini.

Utrikesminister Margot Wallström uppger att hela EU står bakom Mogherinis uttalande. Inget medlemsland har gett stöd till USA:s linje.

Netanyahu hoppas att EU följer Trump

Trots det hoppades premiärminister Benjamin Netanyahu att EU-länderna skulle följa Donald Trumps exempel.

– Jag tror att alla eller de flesta av de europeiska huvudstäderna kommer flytta sina ambassader till Jerusalem och att de erkänner Jerusalem som Israels huvudstad, sade han.  

Netanyahu delar inte EU:s syn att konflikten mellan israeler och palestinier kan förvärras i och med USA:s utspel. Snarare ser han ett erkännande av Israel som stat med Jerusalem som huvudstad som en förutsättning för fred i regionen.

– Trump har lagt fakta på bordet. Jerusalem är Israels huvudstad, ingen kan förneka det, sade Netanhayu.

Andreas Liljeheden
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
@AndreasBxl
Andreas Liljeheden
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
@AndreasBxl
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret