EU-minister Ann Linde (S) i samtal med sin grekiske och irländska kollega. Arkivbild.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

Lättad Linde: Har man lämnat EU så har man

EU-minister Ann Linde tycker inte Storbritannien ska få något formellt inflytande över nya EU-lagar under den kommande övergångsperioden.

EU-ministrarna från de 27 medlemsländerna enades måndagen om sina krav inför de kommande förhandlingarna med Storbritannien om en övergångsperiod efter att landet formellt lämnar unionen 29 mars 2019.

EU-minister Ann Linde (S) säger sig vara lättad man kommit så pass långt i arbetet med brexit.

– Om vi tittar tillbaka två månader var det ju inte ens säkert att vi skulle komma överens om ett utträdesavtal och än mindre om ett övergångsavtal av hyfsad längd, sade Linde på väg in på mötet.

Hon pekar att många företag och andra behöver en period för att planera och anpassa sig till det nya läget med Storbritannien utanför EU.

Det är brittiska konservativa premiärministern Theresa May som begärt en sådan övergångsperiod för att klara av att gå från att vara EU-medlem till att stå utanför.

”Vasallstat”

Ett av EU:s krav är att alla EU-lagar, både nuvarande och de som tillkommer under övergångsperioden ska gälla för Storbritannien samtidigt som landet inte har något inflytande över dem. Det innebär även att EU:s fria rörlighet ska fortsätta gälla.

Den ledande brittiske konservative brexitparlamentarikern Jacob Rees-Mogg är starkt kritisk till EU:s ståndpunkt och menar att Storbritanniens skulle bli en ”vasallstat” under övergångsperioden.

Den brittiske konservative brexitministern David Davis pekade dock i  ett tal från i fredags på att de många EU-lagar måste genomföras inom två år och att Storbritannien därför kommer inte behöver anta nya EU-lagar man inte varit med och klubbat.

– Men vi måste enas om ett sätt att lösa problem om lagar bedöms gå mot våra intressen och vi inte har haft något att säga till om dem, sade Davis.

Men Ann Linde håller inte alls med.

– Nej, [att Storbritannien får säga ja eller nej till ny EU-lagstiftning] kommer nog inte att fungera under övergångsperioden. Har man lämnat så har man lämnat, sade Linde men påpekade att Storbritannien kan bjudas till olika EU-kommittéer.

Säker på snar överenskommelse

Brexitminister David Davis räknar med att EU och Storbritannien kommer att kunna nå en överenskommelse om övergångsperioden tidigt i vår.

– Eftersom våra mål i stort är desamma är jag säker på att en politisk uppgörelse kan nås vid EU-toppmötet i mars, sade Davis.

Vid EU-toppmötet i mars väntas även medlemsländernas stats- och regeringschefer anta nya riktlinjer inför det viktiga förhandlingarna om den framtida relationen mellan EU och Storbritannien med bland annat vilket typ av handelsavtal britterna vill se.

Förhandlingarna om övergångsperioden väntas komma igång denna eller nästa vecka.