Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU-minister Ann Linde (S) i samtal med sin grekiske och irländska kollega. Arkivbild.

Lättad Linde: Har man lämnat EU så har man

BRYSSEL 29 januari 2018 | Kritiker: En vasallstat

EU-minister Ann Linde tycker inte Storbritannien ska få något formellt inflytande över nya EU-lagar under den kommande övergångsperioden.

EU-ministrarna från de 27 medlemsländerna enades måndagen om sina krav inför de kommande förhandlingarna med Storbritannien om en övergångsperiod efter att landet formellt lämnar unionen 29 mars 2019.

EU-minister Ann Linde (S) säger sig vara lättad man kommit så pass långt i arbetet med brexit.

– Om vi tittar tillbaka två månader var det ju inte ens säkert att vi skulle komma överens om ett utträdesavtal och än mindre om ett övergångsavtal av hyfsad längd, sade Linde på väg in på mötet.

Hon pekar att många företag och andra behöver en period för att planera och anpassa sig till det nya läget med Storbritannien utanför EU.

Det är brittiska konservativa premiärministern Theresa May som begärt en sådan övergångsperiod för att klara av att gå från att vara EU-medlem till att stå utanför.

”Vasallstat”

Ett av EU:s krav är att alla EU-lagar, både nuvarande och de som tillkommer under övergångsperioden ska gälla för Storbritannien samtidigt som landet inte har något inflytande över dem. Det innebär även att EU:s fria rörlighet ska fortsätta gälla.

Den ledande brittiske konservative brexitparlamentarikern Jacob Rees-Mogg är starkt kritisk till EU:s ståndpunkt och menar att Storbritanniens skulle bli en ”vasallstat” under övergångsperioden.

Den brittiske konservative brexitministern David Davis pekade dock i  ett tal från i fredags på att de många EU-lagar måste genomföras inom två år och att Storbritannien därför kommer inte behöver anta nya EU-lagar man inte varit med och klubbat.

– Men vi måste enas om ett sätt att lösa problem om lagar bedöms gå mot våra intressen och vi inte har haft något att säga till om dem, sade Davis.

Men Ann Linde håller inte alls med.

– Nej, [att Storbritannien får säga ja eller nej till ny EU-lagstiftning] kommer nog inte att fungera under övergångsperioden. Har man lämnat så har man lämnat, sade Linde men påpekade att Storbritannien kan bjudas till olika EU-kommittéer.

Säker på snar överenskommelse

Brexitminister David Davis räknar med att EU och Storbritannien kommer att kunna nå en överenskommelse om övergångsperioden tidigt i vår.

– Eftersom våra mål i stort är desamma är jag säker på att en politisk uppgörelse kan nås vid EU-toppmötet i mars, sade Davis.

Vid EU-toppmötet i mars väntas även medlemsländernas stats- och regeringschefer anta nya riktlinjer inför det viktiga förhandlingarna om den framtida relationen mellan EU och Storbritannien med bland annat vilket typ av handelsavtal britterna vill se.

Förhandlingarna om övergångsperioden väntas komma igång denna eller nästa vecka.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Mer fakta

Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret