Efter den senaste olyckan kan över 180 migranter ha dött eller försvunnit på Medelhavet sedan årsskiftet. Arkivbild.

Efter den senaste olyckan kan över 180 migranter ha dött eller försvunnit på Medelhavet sedan årsskiftet. Arkivbild.

Bild: EU

Mörk start på nytt migrantår

Över 80 människor har dött eller försvunnit på Medelhavet i början av 2018. Samtidigt rapporteras att ytterligare 100 migranter saknas efter den senaste olyckan på onsdagen. Det är många gånger fler jämfört med samma period förra året.

Internationella organisationen för migration, IOM, befarar att början av 2018 kan bli ännu dödligare än 2017. FN-organet har konstaterat 81 döda eller saknade på Medelhavet fram till åttonde januari i år. Samma period förra året låg motsvarande siffra på elva döda eller saknade.

Antalet migranter som anlänt till Europa över havet är dock nästan lika många hittills i år, 1 072 jämfört med 1 159 för motsvarande period 2017.

Samtidigt rapporterar den libyska flottan på onsdagen att många fler människor kan ha omkommit sedan en båt sjunkit på Medelhavet utanför landets kust. IOM hänvisar till den libyska flottan som uppger att det kan handla om uppåt 100 personer.