Annons

73 brittiska ledamöter försvinner från EU-parlamentet efter nästa Europaval 2019. Arkivbild.

Bild: EU-parlamentet

Hoppa till artikelns andra spalt.

Nytt svenskt mandat i EU-parlamentet föreslås

EU-parlamentets konstitutionella utskott vill minska det totala antalet ledamöter men ge Sverige en extra plats efter EU-valet nästa år. Samtidigt röstade det för att skapa en transnationell lista vilket inte gillas i Sverige.

När britterna lämnar EU kommer de lämna efter sig 73 tomma stolar i EU-parlamentet. Utskottet med ansvar för konstitutionella frågor röstade på tisdagen för att minska det totala antalet ledamöter från 751 till 705 men samtidigt ge några länder som Sverige fler ledamöter.

Sveriges föreslås få 21 ledamöter istället för dagens 20. De länder som föreslås få flest nya ledamöter är Frankrike och Spanien – fem vardera. En komplett lista över den nya fördelningen finns här.

Kritik mot ny lista

Utskottet röstade också för att skapa en gemensam transnationell lista med politiker från europeiska partier inför EU-valet 2019. Det är en idé som har diskuterats tidigare och Frankrikes president Emmanuel Macron har varit en av de större förespråkarna. Tanken är att det ska öka intresset för det europeiska valet.

Idén har lite stöd i Sverige. Det finns motstånd både inom regeringen och bland svenska ledamöter i EU-parlamentet.

– Jag är emot förslaget om transnationella listor för att de skulle flytta makt från människor i medlemsländerna till en snäv krets på EU-nivå, centralisera makten, och riskerar att ge oss ännu fler ledamöter med rötter i de största länderna som redan dominerar i EU, sade Europaparlamentariker Max Andersson (MP).

Om några veckor ska samtliga ledamöter i parlamentet rösta om förslaget. Frågan ska sedan avgöras av medlemsländerna.

EU-kommissionens talesperson sade på tisdagens presskonferens att kommissionen just nu förbereder ett förslag om transnationell lista som ska presenteras inför ett möte med EU:s stats- och regeringschefer i februari.