En lettisk bank anklagas för penningtvätt med koppling till Nordkorea. ECB missade det i sin övervakning och det var USA som slog larm.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

Journalister: Bankskandal visar på brister i EU

Den pågående bankskandalen i Lettland som omfattar centralbankschefen, mutbrott, penningtvätt och koppling till Nordkorea visar på stora brister i den europeiska bankövervakningen.  

I helgen grep Lettlands antikorruptionspolis landets centralbankschef tillika ECB-ledamot Ilmārs Rimšēvičs efter misstankar om mutbrott och penningtvätt i en av eurolandets största banker.

Det är den lettiska ABLV Bank som anklagas för penningtvätt och för att ha hjälpt till med finansiering av Nordkoreas missilprogram vilket bryter mot FN:s sanktioner.

Enligt Claire Jones på Financial Times och Reuters Balazs Koranyi visar det på brister inom den bara tre år gamla europeiska bankövervakningen som leds av Europeiska Centralbanken ECB där alltså den mutanklagade Rimšēvičs själv är ledamot. I dag saknar ECB en enhet som jobbar med pengatvätt, det ligger på medlemsländerna.

Uppgifterna om penningtvätt kom inte som resultat av EU:s tillsyn utan det var amerikanska myndigheter som slog larm.   

Det är ytterligare ett exempel på när USA avslöjar en större skandal i EU. Hösten 2015 avslöjade den amerikanska miljömyndigheten EPA att Volkswagen hade fuskat med sina utsläppstester i det så kallade dieselgate.