Bild: EU

Kontroversiellt avtal på gång mellan EU och Marocko

Kommissionen och Marocko uppges vara nära en överenskommelse om ett nytt handelsavtal som inkluderar Västsahara. Enligt intressegrupper strider det mot en dom i EU-domstolen.

Enligt Western Sahara Resource Watch, WSRW, som är en koalition av intresseorganisationer ska kommissionens och Marockos förhandlare under torsdagen ha enats om ett nytt handelsavtal på ett möte i Bryssel i strid med en dom i EU-domstolen.

I december 2016 slog EU-domstolen fast att Västsahara inte tillhör Marocko och att EU:s handelsavtal inte kan omfatta det av Marocko ockuperade landet om inte företrädare för Västsahara inkluderas i förhandlingarna.

– WSRW är djupt chockat av kommissionens skurkaktiga beteende. Det bortser helt från domstolens bedömning och hindrar FN:s fredsprocess i Västsahara, säger Morten Nielsen på koalitionen för intresseorganisationerna i ett uttalande.

Enligt kommissionen handlar det dock om att göra förändringar i associationsavtalet mellan EU och Marocko som innefattar frihandel i syfte att just respektera domen i EU-domstolen.

Kommissionen poängterar också att avtalet är långt ifrån färdigt. Förhandlarna har enats om ett utkast men det återstår för kommissionen att lägga fram ett konkret förslag till medlemsländerna som ska besluta i frågan och samtidigt krävs det medgivande från Europaparlamentet.  

Från parlamentet riktats det dock hård kritik idag mot kommissionen.

“Chockad och oroad”

I EU-parlamentet sitter Jytte Guteland (S) i en intressegrupp för Västsahara. Hon är upprörd.

– Vi är chockade, oroade och djupt förvånade över hur kommissionen kan vara klar. Senast för en dryg vecka sedan hade vi ett möte i parlamentet med kommissionen där man inte alls beskrev det som att man var klar, säger Jytte Guteland till Europaportalen.

Under det mötet ska kommissionen ha utlovat att man skulle ha ordentliga kontakter med representanter från Västsahara så som befrielserörelsen Polisario.

– Polisario är den rätta representanten. [Kommissionen] lovade ha ordentliga samtal, det kan man inte ha hunnit med under de här dagarna, det är omöjligt, säger Guteland.

Hon menar också att kommissionen borde vänta på en kommande dom i EU-domstolen rörande ett fiskeavtal med Marocko som väntas den 27 februari.

Guteland har tillsammans med de övriga medlemmarna i parlamentets intressegrupp för Västsahara skrivit ett brev till EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström för att få klarhet i vad som har hänt.