Anna Hedh (S) är starkt kritisk till att trakasserier på parlamentet inte utreds av en extern och oberoende granskare.

Bild: EU-parlamentet

Hoppa till artikelns andra spalt.

Trakasserande parlamentariker utreds av kollegor

Trakasserier på EU-parlamentet utreds inte externt utan av parlamentarikerna själva vilket gör att många inte vågar anmäla. Det är bedrövligt menar Anna Hedh (S).

– Det ska inte sitta EU-parlamentariker och ta emot de här anklagelserna, säger EU-parlamentariker Anna Hedh (S) till Europaportalen.

I spåren av #metooskandalen hade parlamentets jämställdshetsutskott FEMM ett slutet möte med den rådgivande grupp som har i uppdrag att ta emot och utreda anmälningar om trakasserier på Europaparlamentet.

Gruppen har tre utredare – alla är EU-parlamentariker. De ska alltså utreda anklagelser som inkommer mot sina kollegor.

Anna Hedh var med på mötet och framförde då kritik mot att det inte sker någon oberoende extern granskning, att utredningarna tar så lång tid som upp till 17 månader och att gruppen saknar budget för att göra ordentliga utredningar.   

– Vi kan inte ha interna utredningar, i synnerhet inte när våra anställda har så taskiga anställningsformer, säger hon.

Anna Hedh pekar på att parlamentarikernas assistenter befinner sig i en underordnad och utsatt situation då de helt saknar anställningstrygghet och kan få sparken på dagen om parlamentarikern så önskar. Därför är det många som inte vågar anmäla.

Den rådgivande gruppen som ska ta emot anmälningar har heller inte fått in särskilt många.

– En av dem sa [på mötet] att, ja, vi har ju inte fått några anmälningar om sexuella trakasserier. Nej, tacka fan för det, säger Anna Hedh.