Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU pekar ut Ryssland som ansvarig för spionattacken i Storbritannien och svarar med att kalla hem EU-ambassadör.

Efter giftattack: EU kallar hem ambassadör från Ryssland

BRYSSEL 23 mars 2018 | ”Ett hot mot oss alla”

EU:s ledare delar Storbritanniens syn att Ryssland ligger bakom nervgiftsattacken mot en ex-spion och dennes dotter i brittiska Salisbury. EU svarar med att tillfälligt kalla hem sin ambassadör.   

EU:s stats- och regeringschefer fördömer i hårdaste ordalag attacken i Salisbury och de gör samma bedömning som den brittiska regeringen: att det är högst sannolikt att Ryssland är ansvarigt och att det inte finns någon annan rimlig förklaring.

I mötesslutsatserna skriver ledarna också att användandet av kemiska vapen innebär ett säkerhetshot mot oss alla.

– Det är full enighet att ge stöd till Storbritannien och att vi ska göra någonting, sade statsminister Stefan Löfven (S) till SVT på torsdagsnatten efter diskussion om attacken.

I ett första steg svarar EU gemensamt med att kalla hem sin ambassadör under en månad för konsultation. Men enligt Löfven kan ytterligare åtgärder komma längre fram.

– Utrikesministrarna ska diskutera om det finns andra åtgärder som vi kan vidta också, sade Löfven.

Sverige avvaktar

På frågan om Sverige, som också har pekats ut av Ryssland som möjlig källa till nervgiftet som användes i attacken, ska kalla hem diplomater svarar statsministern att frågan inte har diskuterats och att det är för tidigt att avgöra.

I slutsatserna från torsdagens toppmöte står det att medlemsländerna ska svara mot Ryssland på ett koordinerat sätt men enligt Löfven kan nationella åtgärder mot landet ändå se olika ut. Samtidigt framhåller han att EU står enat.

– Det är ingen tvekan om det är total enighet i stödet till Storbritannien. Och att något måste göras för att markera mot Ryssland.  

Som svar på attacken vill stats- och regeringscheferna stärka försvaret mot kemiska risker, dels genom ökat samarbete mellan EU-länderna och dels genom samarbete med Nato. Frågan ska tas upp på nästa EU-toppmöte i juni.

Andreas Liljeheden
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
@AndreasBxl
Andreas Liljeheden
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
@AndreasBxl

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret