EU pekar ut Ryssland som ansvarig för spionattacken i Storbritannien och svarar med att kalla hem EU-ambassadör.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

Efter giftattack: EU kallar hem ambassadör från Ryssland

EU:s ledare delar Storbritanniens syn att Ryssland ligger bakom nervgiftsattacken mot en ex-spion och dennes dotter i brittiska Salisbury. EU svarar med att tillfälligt kalla hem sin ambassadör.   

EU:s stats- och regeringschefer fördömer i hårdaste ordalag attacken i Salisbury och de gör samma bedömning som den brittiska regeringen: att det är högst sannolikt att Ryssland är ansvarigt och att det inte finns någon annan rimlig förklaring.

I mötesslutsatserna skriver ledarna också att användandet av kemiska vapen innebär ett säkerhetshot mot oss alla.

– Det är full enighet att ge stöd till Storbritannien och att vi ska göra någonting, sade statsminister Stefan Löfven (S) till SVT på torsdagsnatten efter diskussion om attacken.

I ett första steg svarar EU gemensamt med att kalla hem sin ambassadör under en månad för konsultation. Men enligt Löfven kan ytterligare åtgärder komma längre fram.

– Utrikesministrarna ska diskutera om det finns andra åtgärder som vi kan vidta också, sade Löfven.

Sverige avvaktar

På frågan om Sverige, som också har pekats ut av Ryssland som möjlig källa till nervgiftet som användes i attacken, ska kalla hem diplomater svarar statsministern att frågan inte har diskuterats och att det är för tidigt att avgöra.

I slutsatserna från torsdagens toppmöte står det att medlemsländerna ska svara mot Ryssland på ett koordinerat sätt men enligt Löfven kan nationella åtgärder mot landet ändå se olika ut. Samtidigt framhåller han att EU står enat.

– Det är ingen tvekan om det är total enighet i stödet till Storbritannien. Och att något måste göras för att markera mot Ryssland.  

Som svar på attacken vill stats- och regeringscheferna stärka försvaret mot kemiska risker, dels genom ökat samarbete mellan EU-länderna och dels genom samarbete med Nato. Frågan ska tas upp på nästa EU-toppmöte i juni.