Annons

Enligt Transparency International kan systemen med guldvisum missbrukas och det ökar risken för korruption.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

Europeiska visumregler öppnar för korruption

Rika människor som står åtalade för brott köper medborgarskap i EU genom speciella visum. Det säger Transparency International efter en granskning.

Det handlar om så kallade guldvisum (golden visas) som innebär att en person kan få medborgarskap eller uppehållstillstånd om hen investerar i landet i fråga. Det kan handla om investeringar i företag, fastigheter eller obligationer. Idag erbjuder tio EU-länder sådana möjligheter.  

Enligt Transparency International som har deltagit i en granskning av visumen i EU-länderna Cypern, Lettland, Litauen, Malta, Portugal, Ungern och Österrike samt visumprogram som har föreslagits i de europeiska länderna Armenien och Montenegro kan systemen lätt missbrukas och de utgör en stor risk för korruption.

– Medborgarskap och uppehållstillstånd är bland de mest värdefulla ett land kan erbjuda en individ. Men EU-länder har inte ens gjort samma minimikontroller som banker måste göra av sina rikare kunder, säger Casey Kelso, chef på Transparency International.

Enligt organisationen säljer länderna i praktiken tillträde till EU:s gränslösa Schengenområde och ibland även medborgarskap till utländska investerare. I vissa fall handlar det om personer som står åtalade för brott i sina hemländer.

Det gäller till exempel Thailands förre president som fått medborgarskap i EU-kandidatlandet Montenegro. Likaså har korruptionsanklagade ryssar fått medborgarskap på Malta medan ditos från Angola har fått tillträde till EU via medborgarskap i Portugal.

Kommissionen utreder

EU-kommissionen utreder just nu medlemsländernas olika system med guldvisum. En rapport ska presenteras senare i år.

– Kommissionen undersöker noggrant den typen av system. Vi kommer senare i år presentera en rapport som ska ge vägledning till medlemsländerna, sade kommissionens talesperson Christian Wigand på tisdagen.