Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Enligt Transparency International kan systemen med guldvisum missbrukas och det ökar risken för korruption.

Europeiska visumregler öppnar för korruption

BRYSSEL 7 mars 2018 | Åtalade köper medborgarskap i EU

Rika människor som står åtalade för brott köper medborgarskap i EU genom speciella visum. Det säger Transparency International efter en granskning.

Det handlar om så kallade guldvisum (golden visas) som innebär att en person kan få medborgarskap eller uppehållstillstånd om hen investerar i landet i fråga. Det kan handla om investeringar i företag, fastigheter eller obligationer. Idag erbjuder tio EU-länder sådana möjligheter.  

Enligt Transparency International som har deltagit i en granskning av visumen i EU-länderna Cypern, Lettland, Litauen, Malta, Portugal, Ungern och Österrike samt visumprogram som har föreslagits i de europeiska länderna Armenien och Montenegro kan systemen lätt missbrukas och de utgör en stor risk för korruption.

– Medborgarskap och uppehållstillstånd är bland de mest värdefulla ett land kan erbjuda en individ. Men EU-länder har inte ens gjort samma minimikontroller som banker måste göra av sina rikare kunder, säger Casey Kelso, chef på Transparency International.

Enligt organisationen säljer länderna i praktiken tillträde till EU:s gränslösa Schengenområde och ibland även medborgarskap till utländska investerare. I vissa fall handlar det om personer som står åtalade för brott i sina hemländer.

Det gäller till exempel Thailands förre president som fått medborgarskap i EU-kandidatlandet Montenegro. Likaså har korruptionsanklagade ryssar fått medborgarskap på Malta medan ditos från Angola har fått tillträde till EU via medborgarskap i Portugal.

Kommissionen utreder

EU-kommissionen utreder just nu medlemsländernas olika system med guldvisum. En rapport ska presenteras senare i år.

– Kommissionen undersöker noggrant den typen av system. Vi kommer senare i år presentera en rapport som ska ge vägledning till medlemsländerna, sade kommissionens talesperson Christian Wigand på tisdagen.

Mer fakta

Andreas Liljeheden
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
@AndreasBxl
Andreas Liljeheden
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
@AndreasBxl
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret