Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU-kommissionärerna Marija Gabriel och Julian King vill att IT-plattformar själva stoppar falska nyheter.

Plattformar uppmanas stoppa falska nyheter

BRYSSEL 26 april 2018 | ”Strid utan regler”

Etiska riktlinjer och nyhetsgranskande experter ska motverka spridningen av falska nyheter inför EU-valet nästa år. Men om självreglering inte räcker hotar EU-kommissionen med lagstiftning.

– Internet har gett oss enorma möjligheter men det finns också en mörkare sida. Spridningen av medvetet missledande information, falska nyheter, är ett verkligt hot mot våra samhällen och demokratin, sade Julian King, kommissionär med ansvar för säkerhet på en presskonferens i Bryssel på torsdagen.

Enligt den brittiska kommissionären utgör falska nyheter ett särskilt hot om det organiseras av en främmande stat, till exempel Ryssland.

– Vi befinner oss faktiskt i en form av strid, men det är en ny typ av strid utan regler, fortsatte King.

Etiska regler

I första hand vill kommissionen att plattformar som sprider information tar fram gemensamma etiska regler som bland annat ska göra det tydligare vem som står bakom informationen som presenteras. De ska också göra det lättare för användare att hitta andra nyhetskällor och skapa verktyg för att stänga ner falska konton.

Kommissionen vill även skapa ett nätverk av oberoende experter som ska faktagranska nyheter och en egen europeisk plattform om desinformation samt öka kunskapen om mediegranskning. EU-länderna uppmanas att satsa mer på kvalitativ journalistik.

Åtgärderna kommer i spåren av den senaste skandalen med Facebook och Cambridge Analytica där konsultbolaget bland annat kommit över information om närmare tre miljoner européer i syfte att påverka dem politiskt. Men förslagen kommer också inför stundande val i flera EU-länder, däribland Sverige, och EU-valet i maj 2019.  

Det är bråttom att agera tycker kommissionen och de ger IT-plattformarna en tajt deadline för att vidta åtgärder.  

Deadline i oktober

I juli vill kommissionen att IT-plattformar och andra intressenter ska ha tagit fram de etiska reglerna som efterfrågas. I oktober ska de ha haft verkan. Uteblir önskat resultat kan kommissionen lagstifta.

– Vi kommer noggrant följa utvecklingen och vi kan föreslå ytterligare åtgärder i december, inklusive lagstiftning, om resultatet inte är tillfredsställande, sade kommissionären med ansvar för det digitala samhället, Marija Gabriel.

Mer fakta

Andreas Liljeheden
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
@AndreasBxl
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret