Annons

EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager ställer krav på ryska gasjätten Gazprom.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU ställer krav på Gazprom men bolaget slipper böter

EU kräver att Gazprom tillåter fritt flöde av gas till schyssta priser i Central- och Östeuropa. Den ryska gasjätten slipper dock böter tillsvidare.

EU-kommissionen meddelade på torsdagen att man ställer rättsligt bindande krav på Gazprom i syfte att förbättra villkoren för gasleveranser i flera EU-länder.

–  De tvingar Gazprom att vidta konkreta åtgärder för att ytterligare integrera gasmarknaderna i regionen och bidra till en verklig inre energimarknad i EU. Och beslutet ger Gazproms kunder i Central- och Östeuropa ett effektivt verktyg för att se till att det pris de betalar är konkurrensmässigt, sade konkurrenskommissionären Margrethe Vestager i ett uttalande.

EU-kommissionen har tidigare anklagat den ryska gasjätten för att ha delat upp gasmarknaderna i Central- och Östeuropa och på så vis kunnat ta ut högre priser i Bulgarien, Polen och Baltikum.

Det problemet ska åtgärdas med de nya kraven.

Tar bort restriktioner

Gazprom ska bland annat ta bort alla restriktioner för kunder att sälja gas vidare över gränserna. Bolaget ska också öppna upp för att leverera gas till mer isolerade områden.

Samtidigt ska bolagets kunder få verktyg för att kontrollera att de priser de får betala ligger i linje med konkurrensmässiga avgifter på västeuropeiska gasmarknader. Gazprom åläggs även att inte utnyttja sin dominerande marknadsställning.  

Slipper böter

I och med att Gazprom godtar kraven stängs kommissionens flera år långa granskning av bolaget och bolaget slipper betala böter.

Kommissionen betonar dock att dryga böter kan utdömas om kraven inte efterlevs. Bolaget riskerar då böter på upp till tio procent av dess globala omsättning utan att kommissionen behöver bevisa att brott mot EU:s antitrustregler ägt rum.

Enligt bolagets senaste årsrapport skulle det i Gazproms fall kunna bli böter på uppåt 90 miljarder kronor.