EU vill undvika USA:s tullar på stål och aluminium men inte förhandla under hot.

EU vill undvika USA:s tullar på stål och aluminium men inte förhandla under hot.

Bild: EU

Svensk EU-topp: Inga USA-förhandlingar under hot

– Vi förhandlar inte med pistolen mot huvudet. EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström upprepade i dag att EU inte förhandlar om under hot angående USA:s tullar på stål och aluminuim.

Cecilia Malmström sade att hon haft ett dussintal möten med den amerikanske handelsministern Wilbur Ross kring de amerikanska tullarna men beskriver relationerna till USA som fortsatt ”komplicerade”.

– Vi kan diskutera handelshinder men vi kan inte ta bort tullar på bilar för vi har inget handelsavtal med USA och i  så fall måste vi göra det universellt. Vi kanske kan diskutera tullarna men inte med pistolen mot huvudet, sade hon.

EU har liksom olika länder fått tullarna uppskjutna fram till den 1 juni.

Cecilia Malmström hoppas få besked innan dess men är osäker på om detta kommer att vara möjligt att åstadkomma. Målet för EU är att få ett permanent undantag.

Iranavtal - ett jättebekymmer

Ifråga om kärnavtalet med Iran som USA:s president Donald Trump den 8 maj tillkännagav att USA kommer dra sig ur betonade hon att FN:s säkerhetsråd står bakom detta.

– Läget ifråga om Iranavtalet är ett jättebekymmer. Det är ett avtal som är godkänt i FN:s säkerhetsråd och som IAEA sagt att Iran skött sina åtagande vad gäller kärnrustningsdelen, uppgav hon.

Malmström sade också att frågan kring hur svenska och andra länders företag drabbas om USA riktar nya sanktioner mot Iran sannolikt dominerar det europeiska toppmötet i Bulgariens huvudstad Sofia i kväll.