EU:s brexitförhandlare Michel Barnier ställer sig frågande efter att ha läst britterna senaste förslag.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

Brexitförhandlare: Brittiskt förslag ingen lösning

EU:s förhandlare välkomnar britternas nya förslag om den svåraste brexitknuten: hur man ska undvika en gräns mellan Irland och Nordirland. Samtidigt säger han att förslaget inte löser frågan och han efterfrågar mer brittisk realism.  

– Jag välkomnar dokumentet [förslaget] för vi behöver texter att jobba med. Men om jag ska vara ärlig så skapar det fler frågor än svar, sade EU:s chefsförhandlare Michel Barnier på fredagen.    

Kommentaren kom efter att Storbritanniens regering på torsdagen lagt förslag om en tidsbegränsad reservplan för att undvika en hård gräns mellan brittiska Nordirland och EU-landet Irland efter brexit vilket ses som avgörande för att bevara freden på den irländska ön.  

Enligt denna plan skulle Storbritannien följa EU:s regler för handel med icke-EU-länder under en begränsad period, dock som längts fram till december 2021 då den brittiska regeringen hoppas kunna ha eget avtal med EU om handel och tullar på plats.

De grundläggande frågor som Michel Barnier ställde sig är om det är en genomförbar lösning, om den respekterar reglerna på den inre marknaden och tullunionen samt om det är en lösning ”som funkar i alla väder”.

Samtidigt sade Barnier att EU:s reservplan, som innebär att Nordirland blir kvar på EU:s inre marknad och att det blir en gräns mellan Nordirland och resten av Storbritannien, ger svar på alla de frågorna.

Ingen bakväg till inre marknaden

Barnier betonade att den brittiska regeringen letar efter en lösning som omfattar hela Storbritannien. Men med en sådan lösning kan Storbritannien skapa en bakväg in på EU:s inre marknad utan att behöva leva upp till EU:s regler och finansiella åtaganden vilket EU-sidan ser som omöjligt.

– I fall man vill bygga en ny relation så krävs mer förtroende men också mer realism kring vad som är möjligt och inte möjligt, sade Michel Barnier.

Bråttom

Som tidigare sade Barnier också att tiden som återstår för förhandlingar är knapp och att klockan tickar. Om mindre än tio månader ska Storbritannien lämna EU.

För att det ska ske på ett kontrollerat sätt måste parterna vara överens om utträde inklusive gränsen mellan Irland och Nordirland senast till hösten.

– Vi kommer inte lämna den här frågan olöst, sade Barnier.