Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU vill skapa migrantläger i Nordafrika i samarbete med FN-organen UNHCR och IOM.

EU föreslår migrantläger i Afrika

BRYSSEL 21 juni 2018 | ”Inget europeiskt Guantánamo”
Uppdaterad: 22 juni 2018

En idé om att placera migranter i nordafrikanska centra har lanserats inför EU-toppmötet nästa vecka där den kontroversiella asylfrågan står i fokus. Men det ska inte finnas migrantläger i Europa.

Då EU-länderna alltjämt har svårt att enas om hur man ska ta hand om asylsökande inom EU ligger fokus på gränskontroll och åtgärder för att hålla migranter borta från unionens gränser. Enligt ett utkast till slutsatser inför EU-toppmötet nästa vecka föreslås att migranter som plockas upp på Medelhavet ska placeras i läger i Nordafrika där de ska få sin asyl prövad. De som har skyddsbehov kan få komma till EU medan övriga ska få återvända till sina hemländer utan att någonsin ha satt sin fot på unionens mark.

Enligt EU:s migrationskommissionär Dimitris Avramopoulos har länder som Algeriet, Egypten, Libyen, Marocko, Niger och Tunisien visat vilja att samarbeta även om inget land har sagt sig vilja husera migrantläger eftersom det saknas konkreta förslag från EU:s sida.   

Inga läger i Europa

Likaså har det pratats om läger för migranter i icke-EU-länder inom Europa men enligt Avramopoulos är det inte aktuellt.

– När det gäller centra i icke-EU-länder inom Europa så vill jag vara tydlig. Vi vill inte ha ett Guantánamo för migranter. Det går emot de europeiska värderingarna, det är uteslutet, sade han på en presskonferens på torsdagen.

När kommissionären fick frågan om hur man ska undvika Guantánamoliknande läger i Nordafrika svarade han att de skulle byggas upp i samarbete med FN-organen UNHCR och IOM vilket skulle garantera ett rättssäkert system.  

– Idén är inte att gå iland med migranter i länder och sen lämna dem där. Det handlar om att människor går i land på säkra platser där UNHCR och IOM kan organisera vidarebosättning, sade Avramopoulos.  

I fokus på toppmöte

Asylfrågan har seglat upp i topp på agendan inför EU-toppmötet i slutet av nästa vecka, delvis på grund av den tyska regeringskrisen där förbundskansler Angela Merkel på hemmaplan har lovat komma med en lösning i asylfrågan som har diskuterats inom EU sedan hösten 2015.    

Asylfrågan och migrantläger i Afrika ska också diskuteras på söndag när några av EU:s stats- och regeringschefer träffas i Bryssel inför det ordinarie toppmötet veckan därpå.  

EU-länderna måste enas

Inför toppmötet uppmanade även kommissionär Avramopoulos EU:s ledare att sluta skylla på varandra och enas i asylfrågan som hittills har splittrat medlemsländerna.  

­– Europeiska lösningar är det enda svaret, sade kommissionären och varnade för att hela det europeiska samarbetet står på spel.

När det gäller samarbetet med Afrika uppmanas medlemsländerna att betala in mer pengar till EU:s Afrikafond som ska bidra till att minska behovet av migration mot Europa. Fonden saknar enligt kommissionen 1,2 miljarder euro, motsvarande 12 miljarder kronor. Kommissionen står redo att pytsa in motsvarande 1,5 miljarder kronor men EU-länderna borde bidra med åtminstone fem miljarder.  

Dagen innan EU-kommissionen lade sitt förslag sade statsminister Stefan Löfven (S) att han kunde tänka sig asylläger utanför EU.

– Det beror alldeles på hur det organiseras, sade han till TT.
 

Mer fakta

Andreas Liljeheden
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
@AndreasBxl
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret