Hoppa till artikelns andra spalt.

EU: USA spelar ett farligt spel

EU:s svar på de amerikanska ståltullarna kom snabbt – unionen anmäler USA till världshandelsorganisationen WTO. Samtidigt startar man en rättslig process mot Kina.

– Det är inget handelskrig som pågår,  sade EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström på fredagen under en presskonferens i Bryssel efter att de amerikanska tullarna på stål och aluminium börjat gälla även europeiska länder, som i två månader varit undantagna.

Samtidigt beskrev hon EU:s relationer till USA nu ”som mindre varma än tidigare” och hon uppgav även att ”USA spelar ett farligt spel här”.

Hon beskrev också att hon och tjänstemännen under de senaste månaderna gjort vad de kunnat för att förmå USA att ändra sig men att det inte gått.

– De var inte redo att gå med på våra förslag.

EU startar därför en juridisk process mot USA i världshandelsorganisationen WTO, eftersom man anser att tullarna är olagliga.

Inleder åtgärder mot Kina

Men EU inleder också samtidigt en legal process i WTO mot Kina , som man menar bryter mot upphovsrättsregler i handeln med europeiska bolag.

Inom unionen jobbar man också med en lista med europeiska motåtgärder. Sammanlagt 182 amerikanska varor kan beläggas med tull. Men medlemsländerna ska först tala ihop sig och ett besked kan komma först runt den 20 juni, uppgav hon.

Cecilia Malmström betonade att EU ställer sig bakom de multilaterala spelreglerna som WTO ställt upp och uppmanade också andra länder som drabbats av USA-tullarna att dra igång WTO-processer mot de amerikanska ståltullarna.

På en fråga från en journalist angående om USA:s planer på att också införa importavgifter på bilar som USA köper från exempelvis Europa och andra länder, uppgav Malmström att EU följer utvecklingen med stor oro.

– Sådana tullar skulle orsaka enorm skada inte bara för verksamheter i EU utan också för bolag och konsumenter i USA, sade hon.

Cecilia Malmström nämnde också att EU samordnar sin utrikespolitik när det gäller de eventuellt kommande biltullarna med Japan, som också är en stor exportör av bilar till USA.