Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

EU: USA spelar ett farligt spel

1 juni 2018

EU:s svar på de amerikanska ståltullarna kom snabbt – unionen anmäler USA till världshandelsorganisationen WTO. Samtidigt startar man en rättslig process mot Kina.

– Det är inget handelskrig som pågår,  sade EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström på fredagen under en presskonferens i Bryssel efter att de amerikanska tullarna på stål och aluminium börjat gälla även europeiska länder, som i två månader varit undantagna.

Samtidigt beskrev hon EU:s relationer till USA nu ”som mindre varma än tidigare” och hon uppgav även att ”USA spelar ett farligt spel här”.

Hon beskrev också att hon och tjänstemännen under de senaste månaderna gjort vad de kunnat för att förmå USA att ändra sig men att det inte gått.

– De var inte redo att gå med på våra förslag.

EU startar därför en juridisk process mot USA i världshandelsorganisationen WTO, eftersom man anser att tullarna är olagliga.

Inleder åtgärder mot Kina

Men EU inleder också samtidigt en legal process i WTO mot Kina , som man menar bryter mot upphovsrättsregler i handeln med europeiska bolag.

Inom unionen jobbar man också med en lista med europeiska motåtgärder. Sammanlagt 182 amerikanska varor kan beläggas med tull. Men medlemsländerna ska först tala ihop sig och ett besked kan komma först runt den 20 juni, uppgav hon.

Cecilia Malmström betonade att EU ställer sig bakom de multilaterala spelreglerna som WTO ställt upp och uppmanade också andra länder som drabbats av USA-tullarna att dra igång WTO-processer mot de amerikanska ståltullarna.

På en fråga från en journalist angående om USA:s planer på att också införa importavgifter på bilar som USA köper från exempelvis Europa och andra länder, uppgav Malmström att EU följer utvecklingen med stor oro.

– Sådana tullar skulle orsaka enorm skada inte bara för verksamheter i EU utan också för bolag och konsumenter i USA, sade hon.

Cecilia Malmström nämnde också att EU samordnar sin utrikespolitik när det gäller de eventuellt kommande biltullarna med Japan, som också är en stor exportör av bilar till USA.

Monica Kleja
Reporter
Skicka epost

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret