Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU-kommissionärer med ansvar för olika utrikespolitiska frågor Federica Mogherini, Johannes Hahn, Neven Mimica och Christos Stylianides.

EU vill öka sitt inflytande i världen

BRYSSEL 14 juni 2018 | 1,3 biljoner kronor

I en allt mer osäker omvärld vill EU bli en starkare och aktivare spelare. EU-kommissionen föreslår därför att unionens utrikesbudget stärks med en tredjedel.

EU-kommissionen presenterade på torsdagen den sista delen av sitt förslagspaket om unionens nästa långtidsbudget för åren 2021-2027.

Förslaget, som rör EU:s utrikespolitik, syftar till att samla ihop alla olika tidigare utgiftsposter under ett tak.

– Dagens förslag är i första hand ett politiskt budskap. I världen i dag finns en växande efterfrågan på ett starkt, pålitligt, förutsägbart och aktivt EU på global nivå, sade EU:s utrikeschef Federica Mogherini.

Jämfört med utrikesbudgeten under nuvarande period, 2014-2020, vill kommissionen se en ökning med 30 procent till  motsvarande 1 270 miljarder kronor.

I den nya budgetposten ingår frågor som hållbar utveckling, konflikthantering, demokratisering och fattigdomsbekämpning i länder utanför EU.

EU:s utrikespolitik vägleds delvis av den Globala strategin från 2016 med betoning på bland annat demokratiska processer i omvärlden för att skapa robusta och fredliga samhällen.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret