Hoppa till artikelns andra spalt.

Undersökning: Svenskar minst nationalistiska

Svenskarna är de minst nationalistiska och invandringsfientliga enligt en stor undersökning i 15 europeiska länder.

Annons

När det amerikanska undersökningsföretaget Pew Research i en opinionsundersökning i 15 europeiska länder mätte graden av nationalism, invandringsfientlighet och minoritetsmotstånd fick svenskarna klart minst poäng. Mest nationalistiska är enligt Pew italienarna. I inget av de 15 länderna fick dock de tillfrågade mer än hälften av poängen på skalan.

De tillfrågade fick svara på 22 frågor om sin syn på muslimer, judar, invandrare och kulturell överhöghet. En högre poäng sattes om de tillfrågade bland annat ansåg att invandringen borde minskas, om de var ovilliga att ha muslimer eller judar som grannar och om man anser att ens egen kultur är bättre än andras. Ju högre poäng på en skala från noll till tio, desto mer nationalistisk, invandringskritisk och motståndare mot religiösa minoriteter anses man vara enligt Pew Research.