Hoppa till artikelns andra spalt.

EU-kritiker på frammarsch inför Europaval

EU-kritiska partier ser ut att kunna få mer än var sjätte mandat efter nästa års Europaparlamentsval. Samtidigt riskerar de traditionella partierna att tappa röster.

Nyhetsbyrån Reuters har ställt samman opinionsundersökningar från de 27 EU-länder vars invånare i maj nästa år ska rösta fram ett nytt Europaparlament.

Resultatet visar att partier som i dag tillhör de två mest EU-kritiska partigrupperna i parlamentet EFDD och ENF kan komma att få mer än var sjätte mandat. Det är en ökning med 60 procent jämfört med hur fördelningen  ser ut i dag. I båda grupper ingår partier som kräver att deras länder ska lämna unionen.

Annons

Även den liberala partigruppen Alde ser ut att gå framåt, men detta sker under förutsättning att den franske presidenten Emmanuel Macrons rörelse En Marche går med i gruppen, vilket man inte är i dag.

De två partigrupperna i parlamentet som alltid varit störst, socialdemokratiska S&D och högergruppen EPP, skulle båda minska men vara fortsatt störst.

Reuters sammanställning bygger på att partigrupperna lever kvar i sina nuvarande konstellationer efter EU-valet. Men det är inte ovanligt att nya partigrupper bildas och gamla försvinner eller att vissa partier tillkommer och andra lämnar.