Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

EU-kritiker på frammarsch inför Europaval

BRYSSEL 27 juli 2018 | Stor sondering

EU-kritiska partier ser ut att kunna få mer än var sjätte mandat efter nästa års Europaparlamentsval. Samtidigt riskerar de traditionella partierna att tappa röster.

Nyhetsbyrån Reuters har ställt samman opinionsundersökningar från de 27 EU-länder vars invånare i maj nästa år ska rösta fram ett nytt Europaparlament.

Resultatet visar att partier som i dag tillhör de två mest EU-kritiska partigrupperna i parlamentet EFDD och ENF kan komma att få mer än var sjätte mandat. Det är en ökning med 60 procent jämfört med hur fördelningen  ser ut i dag. I båda grupper ingår partier som kräver att deras länder ska lämna unionen.

Även den liberala partigruppen Alde ser ut att gå framåt, men detta sker under förutsättning att den franske presidenten Emmanuel Macrons rörelse En Marche går med i gruppen, vilket man inte är i dag.

De två partigrupperna i parlamentet som alltid varit störst, socialdemokratiska S&D och högergruppen EPP, skulle båda minska men vara fortsatt störst.

Reuters sammanställning bygger på att partigrupperna lever kvar i sina nuvarande konstellationer efter EU-valet. Men det är inte ovanligt att nya partigrupper bildas och gamla försvinner eller att vissa partier tillkommer och andra lämnar.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret